Getransformeerde campus voor Fontys Hogescholen in Eindhoven
01 december 2020

De bestaande campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven wordt de komende jaren getransformeerd van een gesloten eiland in de stad naar een inspirerende onderwijsomgeving. Een campus waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen. Barcode Architects ontwerpt samen met OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten deze nieuwe ambitieuze Fontys Campus. ABT adviseert in dit proces omtrent de bouwkosten en de brandveiligheid. Vooraf zijn met de opdrachtgever bouwkosten budgetten afgesproken die we monitoren in opdracht van Barcode Architects. Ons advies rond de brandveiligheid is gericht op effectieve compartimentering om zo een open en transparant ontwerp te bereiken zonder de toepassing van sprinklerinstallatie.

Campus Rachelsmolen
Om ruimte te maken binnen de huidige campusomgeving wordt het grote, bestaande gebouw R1 afgebroken. Ook worden de hekken die de campus omsluiten verwijderd, zodat het gebied zich veel meer openstelt naar de stad Eindhoven. ‘Groot in kleinschaligheid’ is een belangrijk onderdeel van de onderwijsvisie van Fontys Hogescholen. Het onderwijs kent een kleinschalige organisatie, waarbij iedere student gemakkelijk zijn eigen plek vindt. Barcode Architects heeft dit vertaald naar een ontwerpvoorstel waarbij de 24.000 m2 aan nieuw programma niet wordt ondergebracht in één groot gebouw, maar in drie losse volumes.  

Het doel van het ontwerp voor de nieuwe Campus Rachelsmolen is een gezonde leer- en leefruimte te creëren voor nu en in de toekomst. De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken, minibossen, open velden en een wadi met beplanting die aansluit op de ecologie van de Dommel, die de campus bestand maakt tegen perioden van extreme neerslag en langdurige droogte en hitte. Het stadsplein is het hart van de nieuwe campus, waar de sfeer van Fontys optimaal tot uiting komt. 

Eind 2020 begint de sloop van gebouw R1. Naar verwachting wordt de nieuwe campus bij aanvang van het collegejaar in september 2023 in gebruik genomen.  

Projectteam
Het projectteam bestaat, naast ABT, uit: Barcode Architects, OKRA Landschapsarchitecten, Hollandse Nieuwe, Arcadis, Peutz en Nelissen.

Meer weten over dit project? Bekijk de video hieronder voor een impressie of lees voor meer info het persbericht van Barcode Architects.

Deel dit bericht