Gecompliceerde (ver)nieuwbouw bij Erasmus MC officieel afgerond
27 juli 2020
Erasmus MC, Dura Vermeer en ABT hebben vorige week de (ver)nieuwbouw van het Ca-gebouw officieel afgesloten. Het project, ruim 11.000 m2 BVO, was een complexe logistieke puzzel door de gefaseerde opleveringen, de inpassing van de afdeling Nucleaire Geneeskunde en de realisatie van een verbindingsgang met de nieuwbouw. Het ziekenhuis bleef te allen tijde in bedrijf. ABT was verantwoordelijk voor het constructief advies, bouwkundige uitwerking, bouwfysica, bestek, kosten en het bouwmanagement. Huygen Installatie Advies, ook onderdeel van Oosterhoff Group, adviseerde over de installatietechniek.
 
De vernieuwing werd in 2018 gestart om het verouderde Ca-gebouw geschikt te maken voor de huisvesting van verschillende faciliteiten die nog geen plek in het nieuwe ziekenhuis van Erasmus MC hadden gekregen. In mei 2018 werd op de 2e etage de totaal vernieuwde afdeling Nucleaire Geneeskunde opgeleverd. Op de 3e etage werd na een uiterst geavanceerde verbouwing de PET-MR geïnstalleerd in mei 2019. Eind dat jaar kon een nieuw Mortuarium op de 1e etage in gebruik worden genomen. Op deze etage komt over enige tijd ook een bezinningsruimte.
 
Op de 2e en 3e etage is veel ruimte gecreëerd voor Medische Techniek, Medische Instrumentatie Techniek. Op de 2e etage bevinden zich vanaf september 2020 de Experimentele Medische Instrumentatie en Care4Cure. Alle overige faciliteiten, kantoren en backoffices verhuisden in juli 2020 naar de nieuwe locatie. De piketkamers voor de dienstdoende artsen in het Souterrain zijn vanaf september gereed. Tijdens de hele verbouwing draaiden de Beddenwascentrale en de Textielshop op niveau 0 gewoon door.
 
Maarten Huisman, die het project vanuit ABT leidde: “Verbouwen terwijl het volledige ziekenhuis in bedrijf is, is een buitengewone logistieke uitdaging. In de afgelopen twee jaar hebben we geweldig kunnen samenwerken met de onderhoudsgroep van het ziekenhuis, alle adviseurs en aannemer Dura Vermeer. Ondanks de soms lastige omstandigheden was er bij iedereen de wil om tot oplossingen te komen voor het beste eindresultaat. Dat is hier gelukt. De centrale ligging zorgt ervoor dat de afdelingen elkaar sneller vinden en de afstemming met de zorgafdelingen soepeler gaat.”
 
Afbeelding: LinkedIn artikel oplevering CA gebouw
Clemens Heijs namens Erasmus MC (midden), Norbert Lansbergen (Dura Vermeer, links) en Maarten huisman (ABT) tekenen het proces verbaal van de (ver)nieuwbouw van het Ca-gebouw.
Deel dit bericht