18 mei 2018

Feestelijke opening voor De Bastei

Afgelopen weekend is het prachtige museum De Bastei geopend. In het museum is een natuur- en cultuurhistorisch centrum gevestigd.  In opdracht van de Gemeente Nijmegen ontwierp Architect van Roosmalen van Gessel De Bastei. Het pand koppelt de historische Stratemakerstoren aan half verdiepte nieuwbouw. Bijzonder is dat het museum in en op een bestaande Romeinse vestingmuur is gebouwd, de oorspronkelijke stadsmuur van Nijmegen.

Oorspronkelijke uitstraling teruggebracht
Voor de vernieuwing en uitbreiding van De Bastei is ervoor gekozen de toren weer de uitstraling te geven zoals hij te zien is op de oude schilderijen van Jan van Goyen. De zoektocht naar de juiste steen heeft veel tijd gekost, maar het resultaat mag er zijn!  De nieuwe muur loopt taps toe waardoor het eruit ziet alsof de toren achterover leunt.  

Ook is de toren aan de Waalzijde wat uitgegraven zodat de kanonsgaten voor bezoekers weer aan de buitenzijde zichtbaar zijn geworden.

Afbeelding: De Bastei_Nijmegen_archeologisch_museum_ABT_glazen erker

Spectaculaire glazen overkraging
Aan de voorzijde van De Bastei is in de nieuwe gevel een volledig uitkragende glazen erker gerealiseerd. De erker biedt een fantastische blik op de Waal en de uiterwaarden. Kers op de taart is de staalconstructie van de speelse dakopbouw, welke bestemd is voor horeca.

Grondkerende wand
Constructief gezien was het een spannend project. Om de veiligheid van de kapel op de  Valkhof te kunnen garanderen heeft de 6 meter diepe kelder aan de voet van de Valkhofheuvel een verankerende en grondkerende CSM-wand gekregen die het grondmassief van de heuvel moet keren. 

Veel hout
Bij de realisatie van De Bastei is er veel met natuurlijke materialen gewerkt want de duurzaamheidsambitie van De Bastei was hoog! 15 meter hoge boomstammen met een gemiddelde diameter van 600 mm dragen de inbouw. 

De bouwkundige uitwerking van De Bastei is verzorgd door De Twee Snoeken en adviesbureau DWA tekende voor het installatie-advies. ABT adviseerde over de constructie en over de fundering en grondkerende CSM-wand.

De Bastei is voor Nijmegen een nieuwe, spannende schakel tussen cultuur en natuur geworden. Wil je meer weten over dit mooie project? Lees dan hier de projectpagina!

Afbeelding: De Bastei_Nijmegen_archeologisch_museum_ABT_stadsmuur
Deel dit bericht