15 juni 2017

Feestelijke opening Sportcampus Zuiderpark

Sportcampus Zuiderpark in Den Haag is op 14 juni feestelijk geopend. Burgemeester Pauline Krikke leidde de openingsceremonie, samen met acht sportclubs. Op 17 en 18 juni a.s. vindt het openingsweekend plaats. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het indrukwekkende gebouw. Ook kunnen de aanwezigen diverse sportopleidingen bezoeken en genieten van sportieve demonstraties.

Tot het uiterste gaan
Tot het uiterste gaan; dát gebeurt vanaf nu op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, de nieuwe accommodatie voor sportonderwijs en -beoefening op het hoogste niveau. Studenten en sporters halen er het beste uit zichzelf – zoals de ontwerpers en bouwers dat vóór hen deden.

Eén vloeiende beweging
Het Engelse architectenbureau FaulknerBrowns Architects (FBA) ontwierp het sportcomplex als één vloeiende beweging. De gevel van het gebouw is letterlijk schitterend: 11.000 op het oog unieke losanges (een ruitvorm) van rood geëtst roestvast staal, vormen samen een dansend lint om het gebouw. Het gebouw lijkt op te gaan in zijn omgeving. Maar onder de hellende ovaal van circa 200 bij 150 meter, zijn een topsporthal met plaats voor 3.500 toeschouwers, vier grote sporthallen, verschillende kleinere sportzalen en onderwijs-voorzieningen voor diverse sportopleidingen samengebracht. ABT heeft als 'architect of record' vanaf het VO nauw samengewerkt met het Engelse architectenbureau. ABT heeft de bouwkundige uitwerking van het gebouw verzorgd (waaronder de parametrische uitwerking van de gevel) én tijdens de uitvoering begeleid.

Constructief en geotechnisch ontwerp
ABT wist de complexe gebouwvorm terug te brengen tot een regelmatige en uitgekiende structuur. Door alle grote hallen op een rij naast elkaar te plaatsen, is een zeer efficiënte staalconstructie ontworpen met een gelijke dakoverspanning van 56 meter. De kleinere zalen en de overige voorzieningen zijn er omheen gesitueerd. De gedetailleerde uitwerking in het 3D-model en de hoge graad van repetitie in het ontwerp, zorgden ervoor dat de staalconstructie probleemloos op de bouw gemonteerd kon worden.

Grip op complexiteit
Om de in hoogte verlopende, gekromde gevel met een variabele buitenmaat mogelijk te maken, ontwierp ABT met behulp van een parametrisch model een standaard paneel van 3 x 0,6 meter. Het voegwerk vangt de afwijkingen in toleranties op. Hierdoor lijkt elk paneel uniek, maar is dat niet. De denksport van ABT resulteerde niet alleen in efficiënte ontwerpen. De werkwijze gaf de opdrachtgevers, ontwerpers en uitvoerende partijen inzicht in de complexiteit van de opgave. Zo neemt ABT risico's weg en geeft grip op de realisatie van complexe gebouwvormen.

Deel dit bericht