Er dwars doorheen
18 januari 2022

Hoe rijd je een enorme, loodzware kraanwagen naar de afgesloten binnentuin van een monumentaal museumpand, zonder noemenswaardige restschade aan te richten? Voor die uitdaging stonden Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen en de constructeurs van ABT bij de ingrijpende renovatie van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam; een ontwerp van Office Winhov.

Dwars door het gebouw. Dat was de enige optie. En zo geschiedde. Op 8 oktober reed een grote kraanwagen stapvoets achteruit door een speciaal gemaakte, 5 meter hoge doorgang door het kwetsbare historische gebouw uit 1888. En na het boorwerk voor de WKO-installatie in de binnentuin via dezelfde route weer terug. 

Zeer nauwkeurig rekenwerk

Het huzarenstukje was mogelijk na zeer nauwkeurig rekenwerk door ABT, dat in het project de integrale technische advisering verzorgt. Constructeur Michiel IJskes: "Speciale uitdagingen waren de belasting van de zware kraanwagen en de zorg voor het behoud van de constructie. We moesten nauwkeurig berekenen of het kwetsbare oude gebouw de zware belasting kon opnemen." Voor de doorgang moesten twee niet-monumentale delen van de voor- en achtergevel wijken. Deze worden opnieuw opgetrokken in Braziliaans metselwerk.

'Een unieke operatie'

In de doorgang beschermden 15 centimeter dikke draglineschotten de begane grondvloer tegen overbelasting. Op haar beurt werd de vloer gestut door 85 stempels in de kelder, die de topbelasting afdroegen naar de keldervloer. De speciale constructie was berekend op een asgewicht van 12.000 kg. 

"Het was een unieke operatie", blikt Michiel terug. "Echt maatwerk. We hebben alle registers open moeten trekken om dit mogelijk te maken en in goede banen te leiden. Maar alles is goed gegaan. En het museum heeft zijn WKO-installatie. Dat is goed nieuws voor de opdrachtgever én voor het milieu."

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, dec 2021.

Header © M.J. de NIjs en Zonen

Deel dit bericht