25 januari 2016

Eerste helft Moreelsebrug geplaatst

In de nacht van vrijdag 22 januari is het eerste brugdek van de Moreelsebrug boven de sporen van Utrecht CS geplaatst. In totaal zijn er vier brugsecties boven de Utrechtse sporen ingebracht. Diverse sporen zijn door de werkzaamheden vanaf vrijdagnacht tot maandagochtend 06:00 uur buitendienst geweest. De werkzaamheden zijn door aannemer BSB Staalbouw B.V. binnen de gereserveerde tijd afgerond.

De Moreelsebrug is onderdeel van het Masterplan Stationsgebied en zal de schakel vormen in het Utrechtse netwerk van fietsroutes. Voor de plaatsing werd een gigantische hijskraan van 120 meter hoog gebruikt. De totale lengte van de brug is circa 275 meter en loopt vanaf de Croeselaan tussen de Knoopkazerne en de Rabobank, over het spoor richting het Moreelsepark. De breedte is zo'n 10 meter.

Rol ABT
In opdracht van ProRail heeft ABT het referentieontwerp gemaakt, het contract geschreven en de aanbesteding ondersteund. Momenteel is het project in uitvoering en ondersteunt ABT de bouwmanager bij de uitvoering van het contract, toetst de berekeningen en voert de controles uit op de bouwplaats en tijdens de productie van de brug in Friesland. Architectenbureau cepezed heeft het esthetisch ontwerp van de Moreelsebrug ontwikkeld. 

De aanvoer en montage van het eerste deel van de brug is in december 2015 van start gegaan. Na de zomer van 2016 starten de werkzaamheden aan de andere kant van het spoor. Eind dit jaar moet de gehele brug klaar zijn. De planning is dat de Moreelsebrug in december 2016 opengaat voor voetgangers en fietsers.

Gerrit serne
Deel dit bericht