Duurzame ‘nationale schatkamer’ klaar voor gebruik
06 juli 2020
Eind mei is het Collectiecentrum NL (CC NL), het nieuwe centrale depot van vier rijksmusea in Amersfoort Vathorst opgeleverd. Na de officiële opening (planning: eind 2020), liggen in het extreem duurzame complex zo'n 675.000 kunst- en historische objecten opgeslagen. Met recht een 'nationale schatkamer' dus.
 
Het imposante complex (31.000 m2, ofwel 5 voetbalvelden) wordt gebouwd door G&S-bouw. Architectenbureau cepezed en de ingenieursbureaus Valstar Simonis, Peutz en ABT vormen samen – aangestuurd door adviesbureau ToornendPartners - het ontwerpteam voor opdrachtgever Stichting Het Rijksmuseum. ABT is verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp, de bouwtechnische uitwerking en het constructieve toezicht. In het hypermoderne centrale depot worden de vier collecties straks duurzaam, energiezuinig en efficiënt bewaard op één locatie. Door de centrale opslag kunnen collecties ook makkelijker worden uitgewisseld.
 
Tijdig bijsturen dankzij BIM 3D
 
Het depot is vanaf de start ontworpen met BIM 3D. Tom Huizer, bouwtechnisch ontwerper bij ABT: “Zo verkregen we al heel vroeg inzicht in de effectiefste uitvoeringsmethode en de knelpunten, zodat we waar nodig steeds tijdig konden bijsturen. Bovendien is specifieke ontwerp- en bouwinformatie nu ook in het 3D model beschikbaar voor het beheer en onderhoud.”
 
Genomineerd voor BREEAM Award
 
Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt in het project. Het BREEAM NL Outstanding (5 sterren) -gecertificeerde ontwerp was zelfs goed voor een nominatie voor de BREEAM Awards 2019. Deze hoge score is o.a. bereikt door om het vier bouwlagen hoge depotgebouw een dikke, hoog isolerende schil te plaatsen. In combinatie met de al even dikke ondervloer waarborgt de schil een constante temperatuur en luchtvochtigheid in het gebouw, bij een zeer laag energieverbruik. De resterende energiebehoefte in het complex wordt opgewekt met 2.000 PV-panelen en een WKO.
 
Volgens Johan Galjaard, senior-adviseur constructies bij ABT, is zo’n hoog isolerende gebouwschil absoluut noodzakelijk bij museadepots. “Snelle wisselingen van temperatuur en luchtvochtigheid zijn funest voor kwetsbare kunstvoorwerpen. Een robuuste constructie rondom zorgt op een natuurlijke, duurzame manier voor een gelijkmatig binnenklimaat, zonder ingewikkelde klimaatregeling.”
 
Voor meer informatie: t.huizer@abt.eu +31 (0)6 45 41 88 89
 
Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2020.
 
Foto’s: © Lucas van der Wee | cepezed
Deel dit bericht