Naast het inzetten van tools voor het efficiënt en kwalitatief hoogwaardig verdichten, inclusief het controleren van CO2-emissie en het integreren van stedelijk metabolisme, stel ik voor om bij elke oplossing in elke opgave vast te stellen wat het bijdraagt aan de globale duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties; de zogenoemde SDGs (Sustainable Development Goals).
Het Royal Institute of British Architects (RIBA) en de Royal Danish Academy of Architecture, Design, and Conservation bevelen de SDGs aan. Ik gebruik ze bij studenten en jonge professionals voor het bestuderen van de context van de opgave en het vaststellen van ontwerpambities. Bij MVRDV hebben ze er inmiddels ook ervaring mee en ze worden gebruikt in de Rooftop Catalogue. Overheden en bedrijven refereren graag aan de SDGs om hun maatschappelijke waarde te duiden.
Net als andere partijen in de bouwketen hebben ABT en Oosterhoff directe invloed op duurzaamheidsdoelen rond verantwoorde productie & consumptie (SDG 12), betaalbare en schone energie (SDG 7), innovatie & infrastructuur (SDG 9), gezondheid & welzijn (SDG 3) en klimaat-actie (SDG 13). En indirect hebben we invloed op doelen als verminderen van ongelijkheid (SDG 10), goede voeding (SDG 2) en het verbeteren van het leven op land (SDG 15).
Beeld: Zeven Sustainable Development Goals die toepasbaar zijn op daken. Bron: Rooftop Catalogue. © MVRDV
Meer activistische houding
Voor nóg meer impact moeten de SDG-doelstellingen in de gehele breedte worden meegenomen. Veel bijdragen aan de SDG-doelstellingen zijn moeilijk meetbaar op lokale schaal. Dat maakt deze bijdragen echter niet minder waardevol. Integendeel. Het verantwoorden van keuzes en verkennen van alternatieven vergt immers dialoog met mensen met verschillende achtergronden en visies. Deze dialoog moeten we organiseren. Dit vergt een andere werkhouding en marktbenadering, alsook een meer activistische houding en een samenwerking tussen partijen die niet uitsluitend voor privaat gewin gaan.
In veel projecten werken de verschillende partijen al integraal met elkaar samen in de ontwikkel- en ontwerpteams. En wordt ook de gemeente nauw bij het ontwerpproces betrokken. ABT en Oosterhoff hebben al veel ervaring met dit soort integrale projecten. Zij zijn ook steeds vaker initiator van een ontwikkelteam.
Bijdragen aan duurzame doelen gaat verder dan alleen het ontwikkelteam. Het vraagt ook om een nadrukkelijke betrokkenheid van het maatschappelijk bestuur en belangengroepen. Gelukkig worden we daarbij al aangemoedigd door een deel van onze klanten en partners. En worden we gestimuleerd door tenders van visionaire gemeenten, gebouwbeheerders en ontwikkelaars waar we met plezier op ingaan. Denk en doe met ons mee! Met dit artikel heb ik in de spiegel gekeken om onze rol, verantwoordelijkheid en kansen te fatsoeneren alvorens verder op pad te gaan voor duurzame verdichting van onze leefomgeving. Ik hoop hiermee ook jullie te inspireren om samen – als een 'Gideonsbende' – aan deze ambitie te werken.
Heb je zélf uitgesproken ideeën over duurzame verdichting? Waar moeten we volgens jou op letten? Laat het ons weten. Van slimme duurzame ideeën krijgen wij nooit genoeg!
Wie is Peter Mensinga?
Peter Mensinga is klimaatontwerper en duurzaamheidstrateeg. Voor Eneco en Arup werkte hij aan diverse meer duurzame stedelijke verdichtingsprojecten. Als zelfstandige onder de naam Aardlab bedacht Peter het concept voor het Nederlands paviljoen op Expo 2020 Dubai, was hij betrokken bij succesvolle vastgoedtenders en introduceerde hij de SDGs bij MVRDV.
Bij ABT/Oosterhoff werkt de ontwerper en strateeg mee aan de Springplank voor jonge talenten, waaronder de inspirerende deelname aan de Sublieme Schoonheid | Sublieme Duurzaamheid. Ook geeft hij les in Delft en aan de Academies voor Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam.
Voor meer informatie: p.mensinga@abt.eu | telnr 06 28 27 86 02
Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, dec 2021.
Header © Orange Architects