13 februari 2015

Nieuw museum voor Naturalis

Het ontwerp voor de nieuwbouw en renovatie van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden van Neutelings Riedijk Architecten is gereed. Het ontwerp heeft een ‘ensemble’ karakter en versterkt de verzameling van bestaande gebouwen met nieuwe gebouwdelen en buitenruimten.

Alles in één

Alle museumzalen en publieke functies komen in de nieuwbouw naast het bestaande gebouw. De niet-museale functies, zoals depots, laboratoria en kantoren komen in het gerenoveerde gebouw en in de bestaande toren. De centraal gelegen nieuwe publieke hal verbindt beide gebouwen én alle functies met elkaar. Dit wordt de hoofdentree van het nieuwe Naturalis Biodiversity Center.

De behoefte aan nieuwbouw is een gevolg van het samengaan van museum Naturalis met drie universitaire instituten, namelijk het Zoölogisch Museum Amsterdam en de twee vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland te Leiden en Wageningen. Met het nieuwe gebouw komen alle medewerkers, laboratoria, de enorme collectie en museum onder één dak.

Van eind 2015 tot medio 2018 wordt gewerkt aan het nieuwe gebouw. Begin 2018 zal het nieuwe museum voor het publiek open gaan. De werkzaamheden omvatten in totaal zo’n 39.000 m2 waarvan 19.000 m2 nieuwbouw en 20.000 m2 renovatie.

Bron: Neutelings Riedijk Architecten

Succesvolle samenwerking

Met dit project krijgt de succesvolle samenwerking tussen Neutelings Riedijk Architecten en ABT, na o.a. de projecten Eemhuis te Amersfoort en Rozet te Arnhem (beste gebouw van 2014), een vervolg.

ABT verzorgd op basis van het goedgekeurde definitief ontwerp de volledige bouwtechnische uitwerking op besteksniveau. Samen met de andere betrokken adviseurs wordt in een intensief samenwerkingsverband het gehele ontwerp 3D uitgewerkt. 

De invloed van het nieuwe ontwerp op het bestaande gebouw wordt hierdoor direct zichtbaar waardoor sneller keuzes al of niet kunnen worden bijgesteld. Tevens kan de ontwikkeling van de nieuwe museuminrichting inzichtelijk worden gemaakt en direct worden geïmplementeerd in de verdere contractuitwerking.

De ontwerpcoördinatie binnen het ontwerpteam is in handen van ABT, op frequente basis worden besprekingen voorgezeten en keuzes vastgelegd. Zodoende ontstaan er geïntegreerde en afgestemde contractdocumenten.

Deel dit bericht