Kloostertuin Brakkenstein_Arthur Bagen_banner_basis
04 juni 2018

De Kloostertuin in Nijmegen genomineerd voor NRP Gulden Feniks

De Kloostertuin in Nijmegen is genomineerd voor de NRP Gulden Feniks 2018 en bestaat uit twee woon(zorg)gebouwen en een oude drukkerij waar ondersteunende functies als refter, restaurant, archief en kantoren zijn ondergebracht. 

De NRP Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Volgens de jury "straalt het project rust uit, is het geestrijk en poëtisch".

Voor de transformatie was de kloostertuin vervallen en slecht toegankelijk. Een kerk was in een eerder stadium gesloopt, er stond nog een oude drukkerij die niet meer in gebruik was. In een ontwerpteam met Diederendirrix, EVA architecten en Kees Tolk werd het plan gemaakt en zorgvuldig in de kloostertuin en de buurt ingepast. De Drukkerij kreeg een nieuwe, transparante aanbouw die zich volledig opent naar het park. Het nieuwe ontwerp valt op zijn plek in de kloostertuin en de buurt, waarbij een aangenaam woonklimaat, met diverse ondersteunende functies is gerealiseerd.

Verwarmen met ijs
Uitgangspunt voor Kloostertuin is, dat het gebouw energetisch verantwoord moest zijn. Overal is gekeken naar mogelijkheden voor energiebesparing. Dat resulteerde erin, dat dit een van de eerste woongebouwen in Nederland wordt met een thermische opslag. De installatie bestaat uit een zon-lucht collector, een betonnen buffertank, twee warmtewisselaars, een pomp en vloerverwarming. Zon, lucht, aarde, water en 730 m3 ijs doen de rest: het pand wordt duurzaam verwarmd en gekoeld. In de zomer nemen de zon-luchtcollectoren zonne-energie op en slaan die op in een ondergrondse ijsbuffer. Is er in het pand behoefte aan warmte, dan wordt het water daar afgekoeld tot onder het vriespunt. Daarbij komt kristallisatiewarmte vrij, die te benutten is voor verwarming van het pand.

Na de winter verloopt het proces in omgekeerde richting. Een automatisch besturingssysteem reguleert dit proces. Het is een gesloten energiesysteem, dat de waterkwaliteit van de grond niet beïnvloedt. Dat is belangrijk, omdat het complex in een waterwingebied staat. Het rendement van het systeem is ook net iets hoger dan van een bodemopslagsysteem in de vorm van een bron.

Naast dit staaltje van innovatie in duurzaamheid heeft het gebouw ook nog eens 300 m2 zonnecellen op het dak en wordt het voortreffelijk geïsoleerd. 

 

 

 

Deel dit bericht