18 december 2013

Cygnus Gymnasium wint
Geurt Brinkgreve Bokaal

Dinsdag 17 december zijn in Amsterdam De Prijzen 2013 uitgereikt. Dit zijn drie afzonderlijke prijzen die de gemeente Amsterdam ieder jaar toekent voor bijzondere verdienste in de Amsterdamse ruimtelijke sector: de Zuiderkerkprijs, de Geurt Brinkgreve Bokaal en de Groene speld.

De Geurt Brinkgreve Bokaal wordt uitgereikt aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie van erfgoed in de bestaande (woning)voorraad. Dit jaar is de Geurt Brinkgreve Bokaal naar het Cygnus Gymnasium gegaan.

Cygnus Gymnasium
Het Cygnus Gymnasium is gevestigd in een voormalige ambachtsschool. Jarenlang is het gebouw als ROC gebruikt. Architect Wessel de Jonge heeft met zijn ontwerp het gebouw geschikt gemaakt voor het Cygnus Gymnasium. Diverse ruimtes zijn in hun oude glorie teruggebracht. Om het gebouw zo comfortabel mogelijk te maken, is het voorzien van een nieuwe klimaatinstallatie. Verder is de kenmerkende ‘brise soleil’ schermgevel uit geprefabriceerde ‘schokbeton’-elementen aangepast op detailniveau. Daarnaast is de gevel voorzien van aangepast dubbelglas en lichtwering en zijn geluidwerende voorzieningen getroffen. De afgewogen aanpassingen van de monumentale gevel in combinatie met het voorgestelde klimatiseringsconcept leiden tot een energetisch duurzaam gebouw met een sterk gereduceerde CO2-emissie.

ABT heeft voor het Cygnus Gymnasium de constructieve advisering, de brandveiligheid en de bouwtechnische advisering verzorgd.

Nominaties
Naast het Cygnus Gymnasium was er nog een project van ABT genomineerd: De Studio GAK Noordvleugel. De Studio GAK Noordvleugel was genomineerd voor de Zuiderkerkprijs. De Zuiderkerkprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar.

Afbeelding: Cygnus Gymnasium_Geurt Brinkgreve Bokaal_ABT_bouwtechnisch constructief advies_brandveilighei
Deel dit bericht