09 april 2020

Constructief advies van ABT voor modernisering De Kuip

Consortium DMK presenteert 9 april aan de gemeente Rotterdam een moderniseringsplan van de Kuip, mocht de ontwikkeling van het nieuwe Feyenoord-stadion vastlopen. Met een derde ring groeit het aantal zitplaatsen tot ruim 63.000, evenveel als in de plannen voor de nieuwbouw. En met een ‘schil’ met facilitaire ruimtes om het stadion krijgt De Kuip het gewenste comfort. ABT adviseerde over de constructie in het nieuwe plan. NRC publiceerde vandaag een uitgebreid artikel.
 
Volgens het consortium kan de Kuip gemoderniseerd en uitgebreid worden binnen 2,5 jaar en voor 200 miljoen euro. Dat is minder dan de helft van de kosten van het nieuw te bouwen stadion in het Feyenoord City-gebied.
 
Han Krijgsman, die het project vanuit ABT leidde, over het plan: “De Kuip is in de basis een fantastisch gebouw. De bestaande stalen draagconstructie uit de jaren dertig, waarop de huidige gebogen tribunevloeren rusten, kan nog tientallen jaren mee als we dit slim combineren met de nieuwe ombouw (schil). De prachtige ruimtelijke dakconstructie uit 1994 wordt opgetild en hergebruikt. Een mooi voorbeeld van verantwoord omgaan met materialen.” Uit een quick scan van ABT is naar voren gekomen dat de bestaande dakconstructie geschikt is om aan de huidige hogere eisen voor stadiondaken te voldoen.
 
Beeld: technisch detail © ABT
Afbeelding: technisch detail onderbouw tribune modernisering De Kuip (c) ABT

Het alternatieve plan is in de afgelopen maanden tot stand gekomen. Initiatiefnemer is Erwin Eekelaar, in de voetbalwereld bekend van Stichting Red de Kuip. Andere betrokkenen zijn onder meer restauratie architect Joris Molenaar, landschapsarchitect Adriaan Geuze van bureau West 8,  projectontwikkelaar Eric Scheffers van Red+ en ABT.
 
Het consortium bestaat uit ongeveer dertig specialisten en bedrijven op het gebied van voetbal, stadioneconomie, financiering, gebiedsontwikkeling en bouwen. Het team werkt vooralsnog op vrijwillige basis.
 
Vandaag verloopt de reactietermijn op het ontwerp-bestemmingsplan voor Feyenoord City.
 
Beeld: Impressies van de gemoderniseerde Kuip van Consortium DMK. Ontwerpteam: M&Co architecten en ABT, m.m.v. EGM. © West 8.
Deel dit bericht