CollectieCentrum Nederland officieel geopend
13 september 2021

Vier rijkscollecties onder één dak vormen samen het fysieke geheugen van Nederland

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, heeft vanmorgen CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort geopend. Dat deed ze door het historische draaiorgel De Blauwe Mortier aan te zetten, het grootste object dat in CC NL wordt bewaard. ABT verzorgde voor dit project het constructief ontwerp.

Uniek in de wereld

CollectieCentrum Nederland brengt vier belangrijke rijkscollecties, die van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, samen in een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Het samenbrengen van de vier collecties en de samenwerking tussen de vier partners maken CC NL uniek in de wereld. Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OCW: "CollectieCentrum Nederland is een bijzondere locatie waar vier rijkscollecties samen gebracht zijn. Ik verwacht dat het erfgoedbeheer door het samenbrengen van de collecties naar een hoger plan getild kan worden. CC NL is modern, ongelofelijk duurzaam en toekomstbestendig. CC NL heeft alles in zich om uit te groeien tot een expertisecentrum op het gebied van het beheer en behoud van museale collecties. Prachtig dat wij dit in Nederland weten te realiseren."

Afbeelding: CC NL

Half miljoen objecten

In CC NL (ontworpen door het Delftse architectenbureau cepezed) worden ongeveer een half miljoen objecten bewaard, uiteenlopend van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken. In CC NL bevinden zich koninklijke tronen en kasten afkomstig van adellijke families maar ook draaimolenpaarden, historische fietsen, arrensleeën, een ruim 7000 kilo wegende stoommachine en een draaiorgel van meer dan vijf meter hoog. Koninklijke koetsen staan nu pal naast boerenkarren.

Rol ABT: constructief ontwerp

Beeld: © Lucas van der Wee

Het volledige persbericht lezen? Dat kan hier!

Afbeelding: 210302_MG_2627_Lucas van der Wee
Deel dit bericht