Co-Creation Centre: op glas kun je bouwen
27 juli 2020
Kan een gevel van uitsluitend glas en siliconen zonder verdere verbindingsmiddelen een dak van 20 ton dragen? Jazeker, moeiteloos zelfs! In theorie kan het dak zelfs op één 4 cm dikke glaskolom rusten, zonder instortingsgevaar. Het bewijs staat op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties in de stedelijke omgeving, op TU Delft Campus.
 
Het experiment betekent een doorbraak in de toepassing van volledig glazen gevels in eenlaagse gebouwen. De uitkomsten zijn zó overtuigend dat de TU Delft ze bij NEN gaat voordragen om als norm erkend te worden. Met die norm zou een droom van veel architecten uitkomen. Zij kunnen dan 100% transparante glazen gevels ontwerpen, zonder hinderlijke constructieve onderbrekingen. “Bovendien verbruikt zo'n volledig dragende glazen gevel véél minder materiaal, wat het ook tot een heel duurzame oplossing maakt”, vertelt Diana de Krom, glasspecialist en projectleider constructies.
 
Laboratorium van duurzame innovaties
 
Het experiment wordt uitgevoerd in het Co-Creation Centre, het event centre in aanbouw van opdrachtgever The Green Village naar ontwerp van Mecanoo. Het Co-Creation Centre is een verzameling van verschillende onderzoeksprojecten; een laboratorium van duurzame innovaties, waaronder een volledig dragende glasconstructie. In het project staan innovatie en co-creatie centraal, waarbij wetenschappers en innovatieve ondernemers nauw met elkaar samenwerken.
 
In het glasconstructie-experiment wilden TU Delft, hoofdaannemer Kroon & de Koning, Si-X (glasengineering en -montage) en ABT als adviseur en toezichthouder antwoord krijgen op de vraag: kunnen glazen windvinnen ook dienen als dragende kolommen? En is er dan voldoende draagkracht en stabiliteit om het volle dakgewicht te kunnen dragen?
Afbeelding: Foto Jacques Kok diana de krom_bewerkt
Diana de Krom - foto: © Jacques Kok
Uitkomsten overtroffen ieders verwachtingen
 
Het team kwam met een oplossing met 5,5 meter hoge wind- annex draagvinnen, bestaande uit 3 glasplaten van 12 mm dikte. De glasplaten werden met tweecomponenten siliconen bevestigd aan de glazen gevelpanelen van tripleglass. De uitkomsten overtroffen ieders verwachtingen. Zelfs 1 vin met 3 kapotgeslagen glasbladen kon al het volledige dakgewicht van 20 ton torsen.
 
Diana de Krom: “Het restdraagvermogen van deze constructie is dus enorm. Daarom durf ik gerust te zeggen dat je deze glasconstructie voor elk eenlaags gebouw kunt toepassen. We gaan nu bij ABT na of we deze oplossing kunnen vertalen in een bouwsysteem.”
Voor meer informatie: d.d.krom@abt.eu | 06 12 43 21 43
 
Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2020.
 
Foto header: © The Green Village
Deel dit bericht