Circulaire renovatie HUIS van Roosendaal: “De parketvloer van oude kozijnen heeft een verhaal”
08 februari 2022

Circulaire renovatie HUIS van Roosendaal: “De parketvloer van oude kozijnen heeft een verhaal”

De oude gevel wordt verwerkt in een kunstwerk. Bakstenen van buiten kregen een nieuw leven binnen. En verwijderde binnenkozijnen zijn geüpcycled tot en prachtige parketvloer. Het voormalig stadskantoor van gemeente Roosendaal is duurzaam gerenoveerd tot het circulaire HUIS van Roosendaal.

Net niet met een kwastje

ABT voerde van 2019 tot 2022 het adviseursteam aan als ontwerp- en BIM-coördinator. Projectleider Jeroen ter Haar: “Materiaal uit het jaren ’70-gebouw dat nog goed was, is heel zorgvuldig verwijderd. Het slopen ging nog net niet met een kwastje. Geen sloopkogel, maar consciëntieus is alles gedemonteerd en afgevoerd. Zo konden bijvoorbeeld houten balken de tweedehandshandel in. En bakstenen uit de buitenmuur zijn steen voor steen weggehaald, schoongemaakt en gebruikt om een voormalige deuropening op te vullen.”

Afbeelding: Stenen_1

Van kozijnarmatuur tot parketvloer

Sommige onderdelen van het stadskantoor werden niet alleen gerecycled, maar zelfs geüpcycled. Zo zijn er houten binnenkozijnen verwijderd, deze zijn gedemonteerd en vervolgens verwerkt in de nieuwe parketvloer van het eet- en leescafé op de begane grond.

Jeroen: “De vloer met graatmotief was een puzzel tot en met voor de leggers, maar dit is wel heel tof. Door samen met onze projectpartners en de opdrachtgever creatief na te denken kwamen we tot dit soort ideeën. In tegenstelling tot de onzichtbare CO2-gestuurde ventilatie in het gebouw, is duurzaamheid bij deze vloer goed te zien. De parketvloer heeft echt een verhaal.”

Afbeelding: Kozijngraad parket_1

Deze onderdelen kregen nog meer een tweede leven:

  • De receptiebalie wordt nu gebruikt bij een autobedrijf.
  • Betonnen platen van het dak worden hergebruikt voor terreinverharding.
  • De zonnepanelen van het oude stadskantoor die niet meer op het nieuwe dak pasten, kregen een plek op een ander gebouw van de gemeente.
  • De profielen van de oude gevel worden door een kunstenaar vermaakt tot een kunstwerk voor in de tuin van het HUIS.
  • De verlichtingspaaltjes in de tuin van het HUIS zijn gemaakt van oude kozijnarmaturen.
  • Oude TL-lampen krijgen een tweede leven als kroonluchters.
  • Dakisolatie dat verwijderd moest worden kon in de vloer gebruikt worden.
  • Aluminium en glas uit buitenramen is verwerkt in een lamp.
  • Buitenramen en isolatiemateriaal worden hergebruikt als dakisolatie van een B&B.
  • Glaswanden van binnen het stadskantoor worden opnieuw gebruikt in het HUIS.
  • Glas dat niet kon worden hergebruikt is vergruisd, gezuiverd en er wordt in de glasfabriek nieuw glas van gemaakt.
  • De plafondplaten zijn verwijderd, overgespoten en online tweedehands verkocht.
  • De plinten zijn verwijderd, gedemonteerd en ook tweedehands verkocht.
  • De oude radiatoren zijn verwijderd, gedemonteerd en verkocht. Nu worden ze gebruikt als fietsenstalling.
  • Het oude schakelmateriaal is verwijderd, schoongemaakt en tweedehands verkocht.
  • De oude toiletten zijn online tweedehands verkocht en doen nu onder meer dienst als plantenbakken.

Materiaal dat hier niet kon worden hergebruikt is verkocht, waardoor het resterende niet-herbruikbare materiaal, in één kleine sloopcontainer paste.

Projectpartners

  • Constructeur: Van Rossum
  • Installaties, Bouwfysica, brandveiligheid en BREEAM: Nelissen adviseurs
  • Circulariteit: Repurpose
  • Bouwdirectie en toezicht: BBC bouwmanagement
  • Sloopaannemer:  Gebroeders Snellen,
  • Bouwkundig aannemer Heerkens van Bavel Bouw BV,
  • Elektrische installaties: SPIE Nederland B.V.
  • Werktuigbouwkundige installaties: Van Dijnsen Installatietechniek

 

Beeld renders: © Hans van Heeswijk Architecten B.V.

Beelden circulaire onderdelen : © gemeente Roosendaal

 

Lees hier meer over het project HUIS van Roosendaal.

Deel dit bericht