Circulaire fundering voor NoNo House
22 oktober 2020

Afgelopen week zijn de circulaire schroeffunderingspalen bij het NoNo House geplaatst en is hiermee het begin van de fundering gelegd. Het NoNo House is een nieuw project van The Green Village, waarbij funderingspalen uit een ander project zijn ‘geoogst’ en op de nieuwe locatie van het NoNo House zijn aangebracht.

ABT is verantwoordelijk voor het constructief ontwerp en heeft dit in samenwerking met Weenk schroeffunderingen zodanig geoptimaliseerd dat zoveel mogelijk funderingspalen worden hergebruikt. De schaal waarop dit nu wordt gedaan is niet eerder toegepast en biedt perspectief voor tal van andere projecten en toepassingen in de toekomst.

Naast het constructief advies is ABT ook verantwoordelijk voor het bouwfysisch en geotechnisch advies.

Duurzaam NoNo House

NoNo House is een gebouw waarin allerlei oplossingen getest kunnen worden om stikstofuitstoot in de bouw te reduceren. Het gebouw draagt de toepasselijke naam NoNo House, wat staat voor de scheikundige elementen NH3, N2O, NO. Het NoNo House is het bijgebouw van het Co-Creation Centre waarin toilet- en keukenvoorzieningen worden geplaatst. Daarnaast is het gebouw in de basis al ontworpen met het uitgangspunt om zo min mogelijk stikstof uit te stoten.

Tijdens de ontwerp- en bouwfase is er bewust voor gekozen om zo duurzaam mogelijk te bouwen. Zo wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die zo min mogelijk zijn bewerkt, materialen die stikstofbindend zijn en worden er zelfs gevels toegepast die over de levensduur van het gebouw stikstof zullen opnemen.

Circulair, modulair en flexibel inzetbare funderingspalen

Voor het NoNo House zijn 17 circulaire funderingspalen toegepast. Binnen een week tijd zijn de schroefpalen uitgedraaid en 50 meter verder op de nieuwe locatie weer ingedraaid. Doordat de palen uit segmenten bestaan kan de lengte in het tweede leven van de paal worden aangepast om het paalpuntniveau naar de gewenste diepte te krijgen. De funderingspalen zijn hiermee circulair, modulair, flexibel inzetbaar en aanpasbaar naar project specifieke uitgangspunten. Bekijk onderstaande video om te zien hoe dit in zijn werk gaat.


De stalen schroefpalen hebben het mogelijk gemaakt om het gebouw op te tillen boven het maaiveld en de kruislaag houten (CLT) begane grond vloer vrijwel direct op de paalkoppen te monteren. Dit biedt zijn voordelen met betrekking tot het bouwfysisch ontwerp van de begane grond vloer. Deze is hierdoor van onderaf goed geventileerd en optrekkend vocht wordt vermeden. Het bouwfysisch, constructief en geotechnisch advies van ABT sluiten hierdoor goed op elkaar aan.

Contactpersonen: 


Afbeelding header: © Mecanoo Architecten

Deel dit bericht