Emergis Rijkswaterstaat NRP Forum - banner
05 oktober 2017

Circulair en passief bouwen – in nieuwbouw van Emergis

Het districtskantoor van Rijkswaterstaat (RWS) in Terneuzen – in 2011 nog benoemd tot het duurzaamste kantoor van Nederland – moet wijken voor een nieuwe sluis. Het gebouw maakt zelfs nu het afgebroken wordt zijn reputatie waar. Materiaal van het kantoor van Rijkswaterstaat wordt zoveel mogelijk gebruikt voor de nieuwbouw van de kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. Tijdens zijn presentatie bij NRP Forum lichtte Marco Welhuis van ABT – constructief ontwerper tijdens dit project – zijn aanpak in circulair bouwen toe. Hier een korte samenvatting van dit project en zijn presentatie

Circulair bouwen
De uitgangspunten van het ontwerp van Rothuizen Architecten waren: passief  bouwen en het creëren van een inspirerende inspanningsruimte. De architect gebruikte onder meer de gevelmaterialen, gevelbekleding (shingles), kozijnen en deuren van het RWS-kantoor in haar ontwerp voor de kliniek.

Oogsten
De hoofddraagconstructie van het RWS-kantoor bestaat uit hout, dat vrij makkelijk te ‘oogsten’ was uit het gebouw. ABT heeft de onderdelen hergebruikt om de draagconstructie van de gymzaal/ontmoetingsruimte en de verbindende gangzone te creëren.

Inspirerende ruimte 
Het was een ware puzzel om de beschikbare onderdelen te inventariseren (houten kolommen van 200x200 en houten liggers van 4,20m lang) en te beoordelen wat er van het materiaal gemaakt zou kunnen worden. Met als uiteindelijk doel: de gymzaal/inspanningsruimte omturnen tot een inspirerende ruimte met een grote overspanning. 

Rol ABT
Voor dit vraagstuk gaf de architect foto’s ter inspiratie om de ontwerpers binnen ABT te prikkelen. Dit wakkerde de geesten aan binnen ABT en Lüning en er kwamen discussies op gang over onder meer reciprocal structures. Uiteindelijk ontstond een zaal van 16 bij 16 meter lang die goed aansloot bij de beschikbare materialen en het gebruik. Door de creatieve aanpak kon de ruimte kolomvrij blijven. Het hout draagt – als hoogwaardige constructie – bij aan de architectonische kwaliteit van de ruimte.

Deel dit bericht