Circulair bouwen met modulair betoncasco
20 januari 2022
Afbeelding: Circulair bouwen met modulair betoncasco
© Herman Zonderland

Nóg sneller, slimmer en goedkoper bouwen. Dat is het enige effectieve antwoord op het enorme woningtekort en de groeiende vraag naar nieuwe woningen. Om in die acute behoefte te voorzien, ontwikkelden ABT, CascoTotaal en KAAN Architecten samen een zeer duurzaam modulair bouwconcept in beton: Circle. Het concept werd in oktober geïntroduceerd.

Centraal in Circle staat een standaard 3D-Betoncasco® van 35m2: 9,6 x 3,6 meter, onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd in de fabriek. De casco’s zijn voorzien van grote wandsparingen en sparingen voor de trap en de centrale installatieschacht.

Doorontwikkeling na tender

Afbeelding: Timo Cardol
Timo Cardol © Herman Zonderland

De basis voor Circle werd gelegd tijdens de tender voor een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Architect Timo Cardol van KAAN Architecten: “We zagen dat ons huisvestingsplan voor defensie ruimte bood voor doorontwikkeling naar een gestandaardiseerde woning middels een woonproduct. Veel gemeenten hebben behoefte aan kwalitatieve, betaalbare woningen die je snel kunt neerzetten op meerdere typen bouwlocaties.” 

Een marktconsultatie van de gemeente Rotterdam voor de snelle bouw van tijdelijke woningen gaf het laatste zetje; de drie partners perfectioneerden hun ideeën tot een uitontwikkeld concept. Hierin verzorgt KAAN Architecten de architectuur en bouwkunde en brengt ABT de constructieve, bouwfysische en installatietechnische kennis in; het laatste samen met HE Adviseurs. CascoTotaal produceert de modules.

Horizontaal koppelen, verticaal stapelen

De efficiënte standaarduitvoering van het Circle-casco staat een grote variatie in mogelijkheden niet in de weg. De modules kunnen horizontaal worden gekoppeld en verticaal gestapeld. Hierdoor zijn meerdere woningtypen mogelijk, van tiny houses/studio’s en eengezinswoningen tot appartementen van twee tot vijf bouwlagen. Timo Cardol: “Elk gebouw wordt op maat ontworpen en samengesteld uit de beschikbare woningtypes, op basis de gewenste configuratie en van de locatie waar ze komen. Het zijn woningen met goede plattegronden, die slim ingedeeld zijn en kwaliteit hebben voor de bewoners.“

Terug naar de basis

Afbeelding: Thomas Wever
Thomas Wever © Herman Zonderland

Thomas Wever, projectleider constructies bij ABT: “We zijn op alle fronten terug naar de basis gegaan en wilden het zo eenvoudig mogelijk maken. Bij de constructie zijn we uitgegaan van zo min mogelijk materiaalgebruik, circa 30% minder beton dan normaal. Naast dit duurzaamheidsaspect vertaalt het zich vooral in extra ruimte en minder materiaalkosten. Zo zijn de wanden en vloeren dunner dan normaal. Er is bijvoorbeeld ook geen cementdekvloer nodig. De installaties zijn slim gestandaardiseerd in een speciaal ontwikkelde centrale installatiemodule voor verwarming, koeling en ventilatie. Met dit slimme ontwerp bieden de woningen een hoog wooncomfort met veel 'lucht' en daglicht. Het all air-systeem zorgt voor een flexibel regelbaar binnenklimaat.” 

‘Circular to the bone’

Afbeelding: Rob Hogendoorn
Rob Hogendoorn © Herman Zonderland

“De reacties uit de markt zijn veelbelovend”, vertelt Rob Hogendoorn, commercieel directeur van CascoTotaal, ontwikkelaar van prefab bouwconcepten. “We zijn al serieus in gesprek over woningbouwprojecten in Uitgeest, Heiloo en Rotterdam.” De casco's gaan heel lang mee, benadrukt hij. Bovendien zijn ze later flexibel uit te breiden, op te delen en aan te passen aan de eisen en behoeften van dat moment. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk. Daarna kunnen alle onderdelen hoogwaardig worden hergebruikt. Door het 100% recyclebare beton te verwerken tot granulaat gaat er geen materiaal verloren. Rob: “Circle is een extreem circulair concept. Circular to the bone, zeggen wij zelf. In beton bouw je voor de verre toekomst. Voor de komende tweehonderd jaar.”

Besparen op bouwkosten

Het integrale ontwerp, de productie in de fabriek en just-in-time-levering op de bouwplaats maken een snel proces mogelijk met weinig afval en lage faalkosten. Besparingen van 10 tot 20% op de bouwkosten zijn mogelijk. Rob Hogendoorn geeft een voorbeeld. “De bouwkosten voor een tweelaagse woning van 70 m² zijn met onze modules circa 140.000 euro. Voeg daar de winst op logistiek en bouwtijd bij en het is echt een concept voor de toekomst. De bouw van een eengezinswoning duurt in Nederland gemiddeld anderhalf jaar. Voor een woning gebouwd met onze Circle-module zijn ongeveer 50 werkdagen nodig. Alles is voorbereid in het casco. Je kunt Circle-woningen bovendien gefaseerd in gebruik nemen. Als toekomstig bewoner hoef je niet te wachten tot het hele project wordt opgeleverd, wat vaak gebruikelijk is. Willen we tot 2030 een miljoen nieuwe woningen bouwen, dan zijn we kansloos zonder dit soort modulaire concepten.”

Dealernetwerk van bouwbedrijven

De drie partners verwachten veel van Circle. “Het is een ideaal woonproduct voor de verhuurdersmarkt. Voor starters, senioren, statushouders, de recreatiesector, de zorgsector – noem maar op. Rob Hogendoorn: “Ik zie samenwerkingen in bouwteams voor me, waarin bouwbedrijven in het hele land een dealernetwerk voor Circle kunnen gaan vormen.”

Voor meer informatie: t.wever@abt.eu | telnr: +31 6 131 431 94

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, dec 2021.

Header © Herman Zonderland

Deel dit bericht