12 juli 2017

Burgers’ Zoo opent grootste overdekte mangrove ter wereld

Koninklijke Burgers' Zoo opent vandaag de grootste overdekte mangrove ter wereld. Een resultaat van een bijzondere samenwerking tussen de medewerkers van dierenpark Burgers’ Zoo en ABT. Vanaf donderdag 13 juli is Burgers' Mangrove ook toegankelijk voor publiek.

Bassin en koepelconstructie
Het bijzondere ecosysteem is geïnspireerd op de mangroves in Belize. Het bestaat uit een zoet-zoutwaterbassin en een hal die tevens fungeert als vlindertuin. Het is een ware attractie voor het gehele gezin. Het bassin bevat een 12 meter lange acrylruit, zodat bezoekers de zeekoeien van dichtbij zien rondzwemmen. Ook zie je door de nabootsing van eb en vloed de krabben uit hun holletjes kruipen op de moddervlakte. De koepelconstructie overspant 60 meter, waardoor ca. 3000m2 aan ruimte ontstaat voor de invulling van het ecodisplay. Nergens in Europa leven zoveel verschillende mangrovedier- en plantensoorten samen onder een dak.

Samenwerking
Bijzonder is dat dit project grotendeels tot stand kwam door medewerkers van Koninklijke Burgers’ Zoo zelf, in samenwerking met PH adviseurs en ABT. Zonder de hulp van een architect hebben de medewerkers van de Zoo met ABT het ontwerp vormgegeven.

ABT tekende daarnaast voor de geotechnische advisering, het constructief ontwerp van de fundering, de koepelconstructie met ETFE luchtkussendaken, de waterdichte zoet- en zoutwaterbassins, de houten huisjes, de brug over de bassins en de overige bijgebouwtjes. In verband met het ontbreken van een hoofdaannemer heeft ABT ook een belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van het projectmanagement van ontwerp tot en met realisatie.

Koninklijke Burgers' Zoo
Deel dit bericht