03 april 2019

Burgers’ Mangrove genomineerd voor Benelux trofee voor thermisch verzinken

Op 26 maart heeft de jury zich uitgesproken over de 100 deelnemende projecten aan de tweejaarlijkse Trofee voor Thermisch Verzinken. Deze trofee wordt uitgereikt door Zinkinfo Benelux, de brancheorganisatie van de thermische verzinkers in de Benelux. Het project Burgers’ Mangrove is genomineerd! Op 12 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.  

Project Burgers’ Mangrove

Koninklijke Burgers' Zoo heeft in juli 2017 haar nieuwste eco-display Burgers' Mangrove geopend. Het dak bestaat uit stalen liggers met daartussen doorzichtige foliekussens. Om zoveel mogelijk zonlicht binnen te krijgen, moest het dak zo doorzichtig mogelijk zijn. Dit vroeg om een slanke stalen boogconstructie met zonlicht doorlatende foliekussens. Het dak is bolvormig en kan zichzelf daardoor zonder ondersteuning dragen. Het dak staat op kolommen die dichtgezet zijn met sandwich panelen. Op hete dagen met veel zonlicht kan er op het zuidelijke deel van de koepel een elektrisch bewegend zonnescherm dicht gedaan worden. Mocht de temperatuur nog te hoog worden, dan kunnen er in de nok twee vlinderachtige luiken geopend worden. De temperatuur in de hal wordt door middel van een warmte-koude opslagsysteem binnen de range van 25-28 graden C° gehouden. De luchtvochtigheid kan variëren tussen de 60% en de 90%. In de hal bevinden zich 2 waterbassins. 

Staalconstructie thermisch verzinken

Vanwege deze tropische en zilte condities is er voor gekozen om de staalconstructie thermisch te verzinken. Aan de binnenzijde is dan ook nog beslist om te poedercoaten omwille van esthetische eisen. Op deze wijze moet het gebouw minimaal 50 jaar zonder noemenswaardig onderhoud vooruit kunnen. In totaal is er bijna 250 ton thermisch verzinkt staal verwerkt in dit project. Aan de binnenzijde van de stalen bogen hangen leidingen voor lucht (om de foliekussens van lucht te voorzien) en leidingen waarop sproeiers gemonteerd zijn (waarmee 's nachts de hal met regen- of grondwater gesproeid kan worden). Leuk detail is dat de brug in de hal (met een overspanning van 12 meter) ook gemaakt is van thermisch verzinkt staal en eveneens gepoedercoat is. Na plaatsing is de brug nog decoratief geschilderd waardoor het een authentieke brug lijkt. Met de eigen bezetting van Burgers' Zoo en enkele contractors is een geweldig mooi natuurgebied uit midden-Amerika nagebouwd. Hiermee is Burgers' Zoo in staat om haar bezoekers te informeren over de bedreiging van de natuur in dat deel van de wereld.

Lees verder over de projecten bij Koninklijke Burgers' Zoo!

Deel dit bericht