BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat voor JONAS
12 december 2019

Vorige week heeft Nick Vlaun van ABT, namens het hele bouwteam, aan Heleen Aarts van Amvest het BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat overhandigd. Jonas is met de bijzonder hoge score van 95,47% het tweede woongebouw in Nederland dat het hoogst mogelijke duurzaamheidslabel krijgt. De overhandiging vond plaats bij de start van de bouw aan de toekomstige IJburgbaai in Amsterdam-Oost.

In het bijzondere en duurzame woongebouw Jonas komen 190 huur- en 83 koopwoningen en publieke en gemeenschappelijke ruimtes. Het wordt een community, een plek waar mensen elkaar kennen, ontmoeten en zich thuis voelen.

Duurzame bouwmaterialen en energieneutraal

Duurzaamheid zit doorvlochten door het hele ontwerp. De draagconstructie van het gebouw is verregaand geoptimaliseerd waardoor fors op bouwmateriaal wordt bespaard. Bovendien worden zoveel mogelijk vernieuwbare en recyclebare materialen toegepast en materialen met een beperkte emissie van schadelijke stoffen. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor een betonmengsel voorzien van zoveel mogelijk Hoogovencement en wordt voor een deel van het toeslagmateriaal betongranulaat uit gesloopte betonconstructies toegepast. De schaduwprijs en carbon footprint van alle constructiematerialen zijn continu gemonitord gedurende de ontwerpfase.

Jonas wordt een energieneutraal gebouw met een hoge mate van thermisch comfort. Energiegebruik, gebouwgebonden CO2-emissies en temperatuuroverschrijdingen zijn in kaart gebracht met behulp van dynamische energiesimulaties.

Daarnaast is er aandacht besteed aan waterbesparing en -hergebruik. Ook met de sociale kant van duurzaam bouwen is rekening gehouden; alle woningen zijn rolstoeltoegankelijk.

In opdracht van Amvest was ABT verantwoordelijk voor de volledige engineering inclusief bouwkundige uitwerking, de ontwerpprocesbegeleiding en de sturing van het BREEAM assessment. Nick Vlaun: “In dit certificeringsproces, dat zo’n twee jaar duurde, werkten we als een integraal team. Vanuit alle disciplines wordt inhoudelijk bijgedragen. Vanuit mijn trekkersrol overzie ik alle duurzaamheidsaspecten in het gebouwontwerp en het ontwerpproces en zorg ik dat we als team het maximale doen om de duurzaamheidsambities te realiseren.”

Het behalen van het BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat met deze uitzonderlijk hoge score is het resultaat van een nauwe samenwerking met Amvest, opdrachtgever; Orange Architects, architectonisch ontwerp; Felixx Landscape Architects & Planners, landschappelijk ontwerp; Bureau Stadsnatuur, ecoloog; Sprangers Bouwbedrijf, aannemer en Build2Live, assessor.

Klik hier voor meer informatie over het BREEAM certificaat voor Jonas.
 
Fotobijschrift: Heleen Arts (midden), CEO van Amvest ontvangt het certificaat van BREEAM expert Nick Vlaun van ABT, in het bijzijn van Marieke van Doorninck, Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid van Amsterdam (rechts).

Afbeelding: 20191204 Overhandiging BREEAM Outstanding certificaat (c) ABT
Deel dit bericht