02 juli 2014

Bijzondere FUNDAMENTALS in Venetië

In het Palazzo Mora in Venetië wordt tijdens de internationale architectuurbiënnale een bijzondere installatie van Bekkering Adams Architecten tentoongesteld. In samenwerking met BeersNielsen lichtontwerpers en ABT werd de installatie realiseerbaar gemaakt. De tentoonstelling sluit aan bij het hoofdthema ‘FUNDAMENTALS: Form-ContraForm’, waar de betekenis van fundamentele bouwelementen in de architectuur centraal staan. De tentoonstelling is tot 23 november 2014 in Venetië te bewonderen.

Bekkering Adams Architecten ontwierp een installatie die de definitie en perceptie van ruimte en eindeloosheid centraal stelt. De installatie laat de bezoeker ervaren dat ruimte niet alleen ontstaat door materiële begrenzing. Een ruimte strekt verder dan het tastbare deel.

De installatie bestaat uit een zwevende ruimtelijke vorm. De basis voor deze vorm is een kubus van 2,5 x 2,5 meter, waar volumen uit genomen zijn. De ruimtelijke vorm is samengesteld uit zwevende bollen. De bezoeker loopt er tussendoor; hij wordt opgenomen in het kunstwerk en ervaart het zo van binnenuit. Belangrijk is de aanlichting: met wisselende lichtprojecties en een variërende belichting ontstaat een telkens veranderend beeld.

ABT dacht mee over de wijze waarop de installatie schijnbaar zwevend kan worden uitgevoerd. Toe te passen draden zijn bijna volledig onzichtbaar gemaakt. Ook bedacht ABT hoe de installatie aan de eeuwenoude balken van het Pallazo opgehangen kan worden, zonder de balken te beschadigen. De oplossing bleek te liggen in een stalen klem die zich aan weerszijden om de houten plafondbalken vastklemt. Tot slot dacht ABT mee over, en rekende aan, het frame dat de basis vormt voor de installatie. Dit frame moest demontabel, goed te vervoeren en hanteerbaar zijn.

 

Deel dit bericht