21 november 2013

Arne Middeldorp wint ENCI Studieprijs

De winnaars van de ENCI Studieprijs zijn vandaag, tijdens de Betondag, bekend gemaakt. Constructeur Arne Middeldorp behoort tot een van de winnaars. Met zijn constructief ontwerp werd hij bekroond met de ENCI-studieprijs in de categorie Professional Masteropleidingen. Arne heeft de opleiding Betonconstructeur PMSE van de Betonvereniging gevolgd.

Arne heeft voor zijn studie een constructief ontwerp gemaakt van het gebouw SoZaWe in Groningen. Om het transparante karakter te benadrukken heeft de architect van Dongen-Koschuch gekozen voor een boogconstructie. Een uitgangspunt van het ontwerp is dat de boogstructuur alle verdiepingsvloeren draagt. Daarnaast verzorgt de boogstructuur in combinatie met windverbanden de stabiliteit voor het gebouw. In het ontwerp is gezocht naar een constructief systeem waarbij zo klein mogelijke buigende momenten optreden in de boogconstructie. De verbindingen kunnen dan relatief licht worden uitgevoerd.

De eindconclusie van zijn onderzoek is dat geprefabriceerde boogstructuren binnen gebouwen kunnen leiden tot zeer efficiënte constructies. Door de gekozen ‘droge’ verbinding met behulp van stalen tussenelementen wordt een gegarandeerde kwaliteit bereikt en wordt een mogelijkheid geboden voor een snelle uitvoering.

Deel dit bericht