10 mei 2016

ABT twee keer genomineerd voor Gulden Feniks

De Timmerfabriek in Schiedam en Building 026 in Arnhem zijn genomineerd voor de Gulden Feniks, dé prijs voor de bestaande gebouwde omgeving. Op 1 juni wordt de award door het Nationaal Renovatie Platform uitgereikt.

Building 026 is van een voormalige stadsbibliotheek met kantoorruimte gerenoveerd naar een mooi gevulde plint met winkels en tijdelijke etalages. Door de renovatie bruist de winkelstraat weer als vanouds. Building 026 is een ontwerp van V8 architects. ABT heeft de nieuwe aangepaste constructie van het pand berekend en een advies gegeven hoe het binnenklimaat optimaal beheerst kan worden.

De Timmerfabriek is een karakteristiek industrieel pand uit 1948 en vormt één van de laatste oorspronkelijke panden op het voormalige terrein van de scheepswerf Wilton-Fijenoord in Schiedam. Dit unieke pand is getransformeerd tot de nieuwe huisvesting voor offshore-ingenieursbureau GustoMSC. ABT voerde ter plekke destructief en niet-destructief onderzoek uit om de wapening van de betonconstructie te achterhalen.

Ondanks de forse afmetingen van het betonskelet was de capaciteit niet overal afdoende, vanwege het gebruik van zachtstaalwapening. Daarom is op een aantal locaties lijmwapening aangebracht bij balken en vloervelden. Het gehele gebouw is energetisch op een hoger plan gebracht en de installaties zijn compleet vervangen.

Unieke prijs
Uniek aan de NRP Gulden Feniks is het exclusieve karakter van een integrale prijs. De vakjury beoordeelt niet alleen economische aspecten, innovatie en technische uitvoering, maar ook facetten als de culturele waarde, duurzaamheid, functionele kwaliteit en maatschappelijke waarde van het project wegen even zwaar in de beoordeling. 

Deel dit bericht