08 januari 2016

ABT ontwikkelt innovatieve ultraslanke trap

In de lobby van ABT Velp wordt een ultraslanke trap gerealiseerd. Deze eyecatcher heeft een nooit eerder vertoonde slankheid en is voorzien van een tiental innovaties. De trap is door JHK Architecten ontworpen en wordt uitgevoerd als een betonnen muizentrapje met glazen leuningen. Glas en beton komen constructief samen en versterken elkaar. De ultraslanke trap maakt onderdeel uit van de verbouwing en zal vanaf februari in ABT Velp te bewonderen zijn. 

De trap bestaat uit één gedeelte. Bij het storten van een extreem slank element is dat zeer ingewikkeld. Vanaf het definitief ontwerp is er contact gezocht met de leverancier Romein Beton. Het beton moet zakken door een mal van maar vijf centimeter. Normaal gesproken is dat onmogelijk, zeker als er ook nog eens wapening in het beton zit. Daarnaast moet het perfect uitgevoerd worden, want het dunne stukje beton komt onder enorme spanning te staan tijdens het gebruik. Stortfouten betekenen constructieve problemen.  

Om het nóg eenvoudiger te maken, moet het glas van de balustrades ook nog eens onzichtbaar verbonden worden met de trap. De verbinding wordt daarvoor in een heel dun stukje beton verankerd zonder dat er delen worden ingestort. Piekspanningen in het glas zijn uit den boze.

Met deze nieuwe trap zoekt ABT haar grenzen op. Momenteel zijn er diverse testen succesvol uitgevoerd. Op donderdag 7 januari werd de trap gestort. Benieuwd naar de verdere ontwikkelingen? Volg de blogs van Michaël Menting op onze website.

Deel dit bericht