Tolk tussen klant en bouwer
Als AoR bewaken we het integrale ontwerp door voor alle disciplines de uitvoeringscontrole te doen en de technische en esthetische vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn we in de lead voor alle ontwerpwijzigingen tijdens de bouw. ABT fungeert als tolk tussen opdrachtgever en de diverse aannemers, tijdens een lopend bouwproces met een monumentaal pand als context. Een serieuze uitdaging.
Het gebouw is rijk aan oorspronkelijke detailleringen. Tijdens de bouw maken we keuzes: wat wel te behouden en wat niet. Pas dan wordt echt duidelijk wat de conditie is van bestaande elementen en of herstel mogelijk is. Een mooi voorbeeld is het grote aantal metselwerkbogen in het pand. De kwaliteit verschilt sterk, van compleet vergaan tot nagenoeg onaangetast. Met renovatie-aannemer Burgy kijken we in het werk wat te herstellen is en wat de renovatiestrategie wordt.
In de monumentale kamers van het gebouw vonden we een balans tussen moderne installaties (ventilatie, verwarming, sprinkler, alarmsystemen, elektravoorzieningen) en de oorspronkelijke uitstraling. Samen met renovatie-architect Polderman kiezen we oplossingen die de minste visuele impact hebben, maar toch beantwoorden aan de functionele vraag van de klant. Per ruimte kijken we wat het beste is: een afzuigkanaal in een bestaande rookgasafvoer, verborgen speakers achter bestaande wandbespanning, onzichtbare ventilatiesleuven in ongebruikte liftdeuren. Deze oplossingen zijn mogelijk door het ontwerp integraal te benaderen en buiten de bekende paden te denken.
Integrale toegankelijkheid – nieuwe lift in bestaand trappenhuis