ABT maakt ambities ook waar in de uitvoeringIntegraal 2.0 voor Shell
13 juli 2021

Het begrip ‘integraal’ is volledig ingebed in het DNA van ABT. Het gaat dan meestal over het maken van een integraal ontwerp. Daarin hebben we als bureau een mooi track record opgebouwd.

Bij integraal werken beperkt onze kennis en kunde zich niet tot de tekentafel. In het project C30 voor Shell maken we integraliteit ook tijdens de uitvoering waar. Een proces met een constant spanningsveld tussen klantvraag, ontwerp en uitvoering. Complex en daarom ontzettend uitdagend.

Duurzame campus

ABT is sinds eind 2018 als Architect of Record (AoR) actief voor projecten aan het hoofdkantoor van Shell aan de Carel van Bylandtlaan in Den Haag. Doel is de herontwikkeling van verschillende losse gebouwen tot een duurzame Shell-campus waar alle gebouwen met elkaar in nauwe verbinding staan. Dit doen we in samenwerking met collega-bedrijven binnen Oosterhoff en een aantal externe partners. 

Het monumentale C30-gebouw, het oorspronkelijke hoofdkantoor van Shell, vormt het startschot voor de voorgenomen grootschalige campusontwikkeling. Bij het ontwerptraject is ABT niet betrokken geweest. De bouwwerkzaamheden waren in volle gang toen ABT eind 2019 gevraagd werd voor een rol in het uitvoeringsproces. 

Rijksmonument

Afbeelding: Overdekte binnentuin Shell
Overdekte binnentuin - © Herman Zonderland

Het C30-gebouw is een Rijksmonument van ruim 38.000m² BVO. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1916, de uitbreidingen uit 1928 en 1929. De monumentale waarden betreffen het gehele exterieur, het hoofdtrappenhuis en de historische kamers op de eerste verdieping. Het gebouw is aan de binnenzijde grotendeels gestript. De gebouwschil is geïsoleerd en er is een grote atriumkap toegevoegd die één van de twee binnentuinen overdekt. Er is voorzien in een compleet nieuwe gebouwinstallatie en kantoorinrichting. 

Tolk tussen klant en bouwer

Als AoR bewaken we het integrale ontwerp door voor alle disciplines de uitvoeringscontrole te doen en de technische en esthetische vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn we in de lead voor alle ontwerpwijzigingen tijdens de bouw. ABT fungeert als tolk tussen opdrachtgever en de diverse aannemers, tijdens een lopend bouwproces met een monumentaal pand als context. Een serieuze uitdaging. 

Het gebouw is rijk aan oorspronkelijke detailleringen. Tijdens de bouw maken we keuzes: wat wel te behouden en wat niet. Pas dan wordt echt duidelijk wat de conditie is van bestaande elementen en of herstel mogelijk is. Een mooi voorbeeld is het grote aantal metselwerkbogen in het pand. De kwaliteit verschilt sterk, van compleet vergaan tot nagenoeg onaangetast. Met renovatie-aannemer Burgy kijken we in het werk wat te herstellen is en wat de renovatiestrategie wordt. 

In de monumentale kamers van het gebouw vonden we een balans tussen moderne installaties (ventilatie, verwarming, sprinkler, alarmsystemen, elektravoorzieningen) en de oorspronkelijke uitstraling. Samen met renovatie-architect Polderman kiezen we oplossingen die de minste visuele impact hebben, maar toch beantwoorden aan de functionele vraag van de klant. Per ruimte kijken we wat het beste is: een afzuigkanaal in een bestaande rookgasafvoer, verborgen speakers achter bestaande wandbespanning, onzichtbare ventilatiesleuven in ongebruikte liftdeuren. Deze oplossingen zijn mogelijk door het ontwerp integraal te benaderen en buiten de bekende paden te denken.

Integrale toegankelijkheid – nieuwe lift in bestaand trappenhuis

Afbeelding: Lift Shell
Impressie nieuwe lift in bestaand trappenhuis

Tijdens het bouwproces werd een nieuwe ambitie toegevoegd: de volledig integrale toegankelijkheid van het gebouw. Samen met een toegankelijkheidsdeskundige adviseerden wij onder andere een nieuwe lift in een bestaand trappenhuis. Een ingewikkelde opgave met een grote ruimtelijke impact, in te passen in het lopende bouwproces. Als AoR pakt ABT het volledige ontwerp op: esthetisch, bouwkundig, constructief en installatietechnisch. Alles in nauwe samenspraak met Shell in tweewekelijkse ontwerpteamoverleggen en met grote kennis van de (on)mogelijkheden in de uitvoering.

Special is een nieuwe overdekte binnentuin onder een indrukwekkende kap. Voor deze binnenplaats maken we samen met (interieur)architect PCPA een volledig herzien ontwerp dat zowel ruimtelijk functioneel als akoestisch en qua brandveiligheid nog beter presteert.

Wij regelen het

Als AoR-team laten we bij Shell zien dat het integraal denkende en werkende ABT ook in een uitvoeringsproces meerwaarde heeft. Samen doorzien we de complexiteit van een ingewikkeld bouwproces en komen we pragmatisch tot de best mogelijke oplossingen. Snel een plan doorgronden in al zijn aspecten, de klantvraag scherp krijgen en vervolgens heldere communicatie naar de bouwers. Wij regelen dat!

Voor meer informatie:

m.gerds@abt.eu | +31 6 834 418 08

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2021.

Foto header: © ABT

Projectpartners:

  • W-installatie: Hungry Heart en 
  • HE adviseurs
  • E-installatie: Huygen
  • Veiligheid: IKAS
  • Monument: Bureau Polderman
  • Bouwfysica: DGMR
  • Constructie: De Prouw
  • Interieur: PCPA architects
  • Toegankelijkheid: PBT
  • Landschap: PosadMaxwan
Deel dit bericht