08 april 2020

ABT integrale advisering winnend ontwerp Huis van Stad en Regio Dordrecht

Het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen (SHL) heeft de prijsvraag Huis van Stad en Regio Dordrecht gewonnen. ABT heeft SHL ondersteund bij het ontwerpproces en leverde de integrale technische advisering en adviseerde op duurzaamheid en kosten. Het college van de gemeente Dordrecht maakte 8 april de uitslag bekend.
 
Vier architectenbureaus maakten een plan voor het nieuwe Huis van Stad en Regio. De onafhankelijke vakjury, onder voorzitterschap van prof. ir Jo Coenen, wees het plan van Schmidt Hammer Lassen unaniem aan als winnaar van de prijsvraag.
 
Optimistisch gebouw
 
SHL ontwierp een elegant, prismavormig gebouw met veel glas en een intiem parkje aan de westzijde. ''Het eindresultaat is een optimistisch gebouw als toekomstig monument van Dordrecht,'' aldus de jury. De jury heeft de opvattingen van inwoners van Dordrecht over de ontwerpen, die behalve waardevol ook zeer divers waren, meegenomen in de beoordeling van de plannen.
 
Ook het college van de gemeente Dordrecht is enthousiast over het winnende ontwerp. “Wij hebben het volste vertrouwen in het winnende ontwerp. Dat de exploitatiekosten lager zullen zijn dan in het geval van renovatie van het huidige stadskantoor is ook erg mooi meegenomen. Dit gebouw gaat een stimulans geven aan de stad als katalysator voor de gebiedsontwikkeling van de Spuiboulevard.”
 
De gemeente Dordrecht heeft de intentie het winnende ontwerp te realiseren in de context van de grotere gebiedsontwikkeling en de winnaar van de prijsvraag in het hele proces te betrekken.
 
De gemeente Dordrecht schreef de prijsvraag uit omdat het huidige stadskantoor verouderd is en vanaf 2023 niet meer aan de minimale wettelijke eisen voor kantoren voldoet. Het nieuwe kantoor gaat een deel van de ambtelijke organisaties van de gemeente Dordrecht en de Drechtsteden huisvesten, samen met Dordrecht Marketing/VVV en de Bibliotheek.
 
Lees hier het nieuwsbericht van Schmidt Hammer Lassen
 
Beeld: © Schmidt Hammer Lassen
Deel dit bericht