ABT en Huygen staan samen voor integrale en grensverleggende concepten
08 juli 2020

Met de aansluiting van Huygen Installatie Adviseurs heeft Oosterhoff Group zijn expertise op het gebied van gebouwgebonden installaties en energie substantieel vergroot. Huygen geldt als topspecialist in de zorg: ziekenhuizen, laboratoria en onderzoeksfaciliteiten. Ook in de grootschalige complexe woningbouw heeft het bedrijf een fraai trackrecord.

Afbeelding: Overzichtsfoto_ABT en Huygen staan samen voor integrale en grensverleggende concepten
ABT en Huygen werken al jaren nauw samen. Beide bedrijven vonden elkaar onder meer op grote projecten voor het Erasmus MC, Bèta Campus Leiden, Dupont en WTC Utrecht, maar ook langer geleden bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht. Een samenwerking die nu, sinds begin 2020 als zusterbedrijven, nog intensiever doorgaat. Een samenwerking ook, die letterlijk wordt verpersoonlijkt door Corné Gilissen (rechts), directeur-adviseur bij Huygen en senior consultant Ad van der Aa (links) van ABT. De twee kennen elkaar al dertig jaar.
Complexe en grensverleggende projecten
 
Voor hij in 2013 bij ABT kwam, was Ad van der Aa technisch directeur bij een zusterbedrijf van Huygen. “Na die overstap bleven wij elkaar professioneel opzoeken”, vertelt hij,  “vooral op de complexe, innovatieve en grensverleggende projecten. Huygen en ABT vullen elkaar uitstekend aan.  Samen bieden we brede expertise in bouwfysica, installatieadvies en -onderzoek. Tegelijk maken we multidisciplinariteit en integraliteit waar met de overige technische disciplines binnen ABT zoals constructies en bouwkunde. Naast kennis en kunde krijgen onze opdrachtgevers ook omvang en volume.” Corné Gilissen vult aan: “In ons vinden opdrachtgevers partners die zaken snel voor elkaar krijgen. We staan voor mooie concepten én de uitwerking ervan in de juiste combinaties van installaties. Ook onze Oosterhoff Group-collega’s van HE-adviseurs zijn daar regelmatig bij betrokken. “
 
Unieke eigen researchafdeling
 
ABT heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een multidisciplinair adviesbureau, terwijl Huygen zich als installatietechnisch specialist op de markt heeft gericht. Daarnaast heeft Huygen, dat is uniek in de markt, een eigen onderzoeksafdeling met zes vaste medewerkers. Zij doen hoogwaardig onderzoek, mede gefinancierd uit Europese subsidieprogramma’s.
 
De resultaten zijn belangrijk voor innovaties in concrete toepassingen van smart technology voor verduurzaming,  energietransitie en circulair wonen,  werken en leven. Corné Gilissen: “Wij zijn als ingenieurs- en adviesbureau van huis uit een echte ziekenhuisbouwer. Dan kun je alles als het om installaties gaat, zeg ik weleens.  Dat we nu een nog nauwere band hebben met ABT, de beste constructeur van Nederland, is een meerwaarde die in de markt wordt herkend.”
 
Daarnaast brengt Huygen ook nog haar specifieke kennis mee op het gebied van de nieuwbouw of renovatie van woontorens en grote woningcomplexen met mixed use programma’s. Zo is Huygen onder meer betrokken bij grote, hoogwaardige projecten in Amsterdam op Zeeburger Eiland, de Zuidas, Amsterdam Zuidoost en Leidsche Rijn in Utrecht. Ad van der Aa:  “In de utilitaire woningbouw sluiten onze interdisciplinaire benadering en constructieve en bouwkundige expertise uitstekend aan op de specialistische technische kennis van de collega’s van Huygen, met Ed Vonk als belangrijke drijvende kracht.”

Renovatie Ca-gebouw Erasmus MC
 
De renovatie van het Ca-gebouw van het Erasmus MC is een recent voorbeeld van de samenwerking tussen ABT en Huygen Installatie Adviseurs op een groot utilitair project (11.000 m² BVO, oplevering juni 2020). Het bleek een complexe puzzel, mede door de gefaseerde verbouwing en de inpassing van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Ook was het een buitengewone logistieke uitdaging, omdat het ziekenhuis uiteraard in bedrijf moest blijven.
 
Projectleider Taco van Iersel van Erasmus MC: “Wij zochten een team dat voor een integraal ontwerp stond: architectonisch,  constructief en installatietechnisch.  Architectenbureau Inbo, ABT en Huygen hebben dat helemaal waargemaakt. Waarbij ABT als bouwkundig uitwerker en constructeur ook de directievoering deed en zich mede bewees als hoeder van het architectonisch ontwerp. Huygen verstaat de kunst om in een kritische topzorgomgeving voor de perfecte installatietechnische oplossingen te zorgen, zowel voor de vastgoedbeheerder als de gebruiker. Met Gerard Janssen van Huygen en Maarten Huisman van ABT heb ik in teamverband heerlijk kunnen werken.” 
 
Contactpersonen:

Dit artikel verscheen eerder in het ABT Magazine, juni 2020.

 

Deel dit bericht