Om tot een dergelijke neutraliteit ten komen heeft ABT de afgelopen jaren veel ‘energie’ gestoken in het verder verduurzamen van de organisatie. Naast een overstap naar groene stroom op de vestigingen wordt vanaf 2011 ook “groen” gas gebruikt in Velp. De labelkeuze van bedrijfswagens is verder afgebouwd naar label A t/m C en medewerkers worden gestimuleerd om aan het ‘nieuwe rijden’ deel te nemen. Ook bij de dagelijkse kantooractiviteiten speelt de bewustwording voor duurzaamheid een grote rol. Het interne printwerk wordt dubbelzijdig afgedrukt, er zijn digitale loonstroken geïntroduceerd en aan medewerkers wordt gevraagd om duurzame oplossingen voor ABT aan te dragen.
Naast dergelijke stappen om zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk te opereren – is het laatste stukje CO2-uitstoot van de eigen bedrijfsactiviteit geneutraliseerd door gebruik te maken van CO2-compensatie.
Hoe werkt CO2-compensatie?
Allereerst is de CO2-footprint berekend in tonnen CO2. Voor elke ton CO2 is er een zogenaamde. CO2-credit nodig om deze CO2-uitstoot te compenseren. CO2-credits mogen alleen onder strenge internationale eisen worden uitgegeven als gevolg van de productie van duurzame energie zoals windenergie.
VCS credits
ABT maakt voor CO2-compensatie gebruik van hoge kwaliteit CO2-credits, de zogenaamde Verified Carbon Standard (VCS) credits. De VCS organisatie is een internationale organisatie die strenge eisen stelt aan duurzame energie projecten die het label VCS willen dragen. Pas op het moment dat zo'n duurzaam energie project voldoet aan al deze eisen, mogen er ook VCS credits verkocht worden, die vervolgens worden ingezet om de CO2-uitstoot van organisaties en particulieren te neutraliseren.