ABT bouwt eigen digitaal ontworpen houten kunstwerk
05 juli 2022

Een houten kunstwerk gemaakt met de nieuwste digitale technologie, een complexe houtconstructie en een innovatieve fundering. In de tuin van het kantoor ABT Velp heeft ABT samen met collega’s van zusterbedrijf Adviesbureau Lüning het kunstwerk “de Kroon” technisch ontworpen én zelf gebouwd! Een experiment waarmee ABT de nieuwste digitale technologieën en complexe houtconstructies demonstreert. Het resultaat is een trechtervormig houten kunstwerk van 3,5 meter hoog en 7,5 meter breed, dat op een innovatieve betonnen fundering is verankerd.

Experimenteren met digitale technologieën

ABT is door een klant uitgedaagd om een complex gevormde houten kunstwerk te realiseren, van technisch ontwerp tot aan de file-to-factory CNC-productie. Dit is het direct uitwisselen van digitale ontwerpinformatie naar de productiemachine. Om meer te leren over deze digitale uitwisseling is ABT zelf het experiment aangegaan en heeft een variant ontworpen in hetzelfde concept. Chris van der Ploeg (computational design specialist): “Ons doel was echt de grenzen van de mogelijkheden te onderzoeken. Complexer dan dit kan het in de houtbouw eigenlijk niet.”

De ontwikkelingen op het gebied van parametrisch ontwerpen en digitale fabricage gaan hard. Chris: "Digitale ontwikkelingen moeten we blijven testen met real-life experimenten, dus laten we als ingenieurs niet vergeten af en toe de handen uit de mouwen te steken. Door dit ontwerp zelf te bouwen kunnen we de kennis en innovatie op een enthousiaste manier delen met onze collega's, partners en opdrachtgevers. Het creëert daarmee letterlijk en figuurlijk verbindingen, tussen materialen en mensen". 

Parametrisch ontwerpen in hout

De constructie van het kunstwerk bestaat uit een slim patroon van 74 driehoeken, waarvan 49 unieke vormen. In het kunstwerk zijn 222 houten elementen verwerkt. Deze complexe geometrie is parametrisch gegenereerd op basis van regels op het gebied geometrie, constructieve capaciteit en maakbaarheid. Als onderdeel hiervan zijn alle verbindingen met 2800 schroeven clash vrij gegenereerd. De onderlinge interactie hiervan maakte dit tot een van de grootste en meest complete parametrische modellen die ABT heeft gemaakt.  

File-to-factory

Het parametrische model genereerde digitale bestanden, deze werden door Timmerfabriek Visser als basis gebruikt om de CNC-machines aan te sturen. Hiermee kon de CNC-machine de complex gevormde elementen nauwkeuring produceren, tot en met het voorboren van alle schroefgaten. Dit resulteerde in een groot bouwpakket wat door collega’s samen in elkaar is gezet. De elementen van het kunstwerk zijn gemaakt van Nederlands larikshout, geoogst door Staatsbosbeheer.

Innovatief en duurzame fundering

De fundering van het kunstwerk is gemaakt van een duurzaam en innovatief betonmengel van aluminium cement en een alkalische activator. Samen met Bruil ontwierp ABT een betonmengsel met 50% minder CO2-impact. Niki Loonen (betonspecialist ABT): "omdat we beton gebruiken waarvan we nog niet precies weten wat de levensduur is, hebben we glasvezelwapening toegevoegd. Dit kan niet roesten en is veel lichter én duurzamer dan staal. Er komt veel minder CO2 vrij bij de productie, dus: super duurzaam, lage footprint, lange levensduur". 

Bekijk hier the making of van kunstwerk "De Kroon"

Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door: Bruil, Issos Interieurbouw, Timmerfabriek Visser, Heco schroeven en Osmo.

Deel dit bericht