30 oktober 2019

ABT blikt terug op succesvolle Dutch Design Week

Het duurzaamheidsteam van ABT was dit jaar voor het eerst aanwezig op de Dutch Design Week! Tijdens deze week liet ABT zien hoe bouwconstructies duurzaam te ontwerpen zijn – onder meer dankzij betononderzoek en tools als de Milieu-Impact Monitor (MIM).

Duurzame constructies

Veel ontwerpers uit binnen- en buitenland deden op de ABT-stand inspiratie op. Zij ontdekten hier hoe ABT duurzame constructies ontwerpt door de milieu-impact van constructies inzichtelijk te maken. Afhankelijk van de ambities van de klant kan ABT hier – met behulp van de Milieu-Impact Monitor (MIM) – actief op sturen in zijn ontwerpen.

Milieu-Impact Monitor (MIM)

ABT heeft de MIM-tool ontwikkeld om de milieu-impact van constructies te kwantificeren. Het doel hiervan is om duurzaam materiaalgebruik te stimuleren. Het meetbaar maken van de milieu-impact van gebouwen zal uiteindelijk leiden tot schonere bouwstructuren.

Van energieneutraal naar milieuneutraal

Om de overgang te maken van energieneutrale naar milieuneutrale gebouwen, verschuift de focus meer naar duurzaam materiaalgebruik. De uitdaging is om slimmer te ontwerpen, minder middelen te gebruiken, te ontwerpen voor de levensduur en materialen en bestaande gebouwen te hergebruiken.

Bouwstructuur

Ongeveer 60% van de totale hoeveelheid bouwmateriaal wordt gebruikt voor de bouwstructuur. Een belangrijke stap naar duurzaam materiaalgebruik is het monitoren van de impact van de gebruikte structurele materialen – met bijvoorbeeld een tool als de Milieu-Impact Monitor.

Meer weten over de MIM? Lees hier dan verder!

Deel dit bericht