ABT adviseert over renovatie Eerste kamer en Raad van State
15 april 2021

Het Haagse Binnenhof wordt gerenoveerd. Na een lange periode van intensief gebruik zijn er veel technische en bouwkundige gebreken ontstaan. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf verzorgt ABT de constructieve, geotechnische en bouwkundige uitwerking voor de gebouwdelen van de Raad van State (i.s.m. Merk X architecten), en de constructieve en geotechnische uitwerking voor de gebouwdelen van de Eerste Kamer (i.s.m. Rappange&Partners Architecten). De focus ligt op het noodzakelijk herstel van gebreken en aanpassingen met het oog op wet- en regelgeving, zoals asbestsanering en verbetering van de brandveiligheid.

Project Renovatie Binnenhof

Het complete project Renovatie Binnenhof is verdeeld in drie delen:

  • Eerste Kamer en Raad van State
  • Tweede Kamer
  • Ministerie van Algemene Zaken en Grafelijke Zalen

 

Afbeelding: ABT adviseert over renovatie Eerste kamer en Raad van State1

Dit heeft te maken met het vertrouwelijke karakter van de renovatie. Architecten, adviseurs, aannemers en andere bedrijven krijgen alleen informatie over het gedeelte van het Binnenhof waar zij aan werken. Bovendien is het Binnenhofcomplex niet alleen heel groot, maar ook heel divers van karakter met gebouwen die variëren in leeftijd.

Voor de gebouwdelen van de Eerste kamer en Raad van State zijn naast ABT ook Royal HaskoningDHV, Peutz, RubenAlosery, Heijmans en BURGY betrokken.

Zeven eeuwen historie

Het gebouwencomplex in Den Haag is al eeuwenlang het politiek centrum van ons land. Het Binnenhofcomplex bestaat uit verschillende gebouwdelen uit perioden variërend van de 13e tot de 20e eeuw. In de loop der tijd is er voortdurend bijgebouwd, afgebroken en verbouwd, resulterend in een complex geheel met verschillende gebouwen en bouwstijlen. Tegenwoordig is hier de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken gehuisvest.

Afbeelding: ABT adviseert over renovatie Eerste kamer en Raad van State2
De plenaire zaal van de Eerste Kamer. Foto: Corné Bastiaansen
Deel dit bericht