ABT adviseert bij nieuwe dependance Conservatorium van Amsterdam
16 september 2020
Het Conservatorium van Amsterdam krijgt in 2022 een dependance in het Beatrixpark op de Zuidas. De Gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) hebben een exclusiviteitsovereenkomst getekend en een voorlopig ontwerp gemaakt. Het Conservatorium gaat uitbreiden met een dependance omdat de locatie aan het Oosterdok te klein is geworden. De monumentale gebouwen Kapel en Convict in het Beatrixpark worden verbouwd.
 
Rol ABT
 
ABT is vanaf het begin betrokken bij het project en heeft meegewerkt aan het haalbaarheidsonderzoek, het schetsontwerp en het voorlopige ontwerp. ABT heeft daarbij in een intensief traject met de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, het Conservatorium en de overige projectteampartners de integrale engineering verzorgt. Eveline Gootzen, ontwerpleider ABT: “In de benodigde ingrepen om het gebouw geschikt te maken als conservatorium zijn architectonische uitstraling, akoestische en bouwfysische prestatie en constructieve versterking optimaal geïntegreerd”.
 
Duurzaamheid
 
Bij het maken van het voorlopige ontwerp van de dependance in Kapel en Convict is rekening gehouden met de monumentale waarden van de gebouwen en de beleving van het park. Voor de AHK was duurzaamheid hierbij een belangrijk aspect. Bij de ontwerpkeuzes is daarom rekening gehouden met 5 pijlers: toekomstbestendig gebruik, materiaalgebruik, duurzame terreininrichting, energie en het hergebruik van het bestaande monumentale gebouw.
 
Onderwijs, cultuur en horeca op 1 plek 
 
Op de begane grond van het Conservatorium komt een openbare horecagelegenheid en het hele jaar door worden er kleinschalige concerten georganiseerd die publiek toegankelijk zijn. Het onderwijsgedeelte zal een plek krijgen in Convict. Kapel krijgt een kleine concertzaal waar het hele jaar door publiek toegankelijke concerten worden georganiseerd, in verschillende muziekstijlen. Wethouder Touria Meliani (Kunst en cultuur): “Met deze dependance van het Conservatorium komt er een nieuwe locatie in Amsterdam bij om te genieten van cultuur. Het wordt een mooie plek voor iedereen om kennis te maken met muzikale talenten en verschillende soorten muziek.”
 
Opening in 2022 
 
In de komende maanden wordt gewerkt aan het definitieve ontwerp, zodat in de zomer van 2021 gestart kan worden met de bouw. De ingebruikname door het Conservatorium staat gepland voor de zomer van 2022. 
 
Projectteam
 
Het projectteam bestaat verder uit R-ffect Project- en Vastgoedmanagement, Yellow Concepts, Office Winhov, Peutz, DELVA Landscape Architecture & Urbanism en Huygen Installatie Adviseurs.
 
Beeld: © Office Winhov & DELVA
Deel dit bericht