29 november 2017

Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 voor Stadhuis Deventer

Michiel Riedijk heeft de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 gewonnen met het ontwerp van Stadhuis Deventer. Dit maakte Ed Nijpels – voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting – afgelopen dinsdag bekend in het Rijksmuseum. Als winnaar van deze prestigieuze architectuurprijs ontvangt Riedijk een geldbedrag van 50.000 euro.

Hoogwaardige architectonische kwaliteit
Volgens de jury is het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen Stadhuis in Deventer een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt. Het stadhuis van Deventer is daarnaast op voortreffelijke wijze ingepast in de kleinschalige binnenstad. ABT verzorgde tijdens dit project de gehele bouwkundige planuitwerking, evenals het ontwerp- en contractmanagement.

Oordeel jury
In het ontwerp schuilt een grote mate van vakmanschap, die tot uitdrukking komt in de maatvoering, de verhoudingen en de gevelcomposities, volgens de jury. “Michiel Riedijk heeft een trefzekere en comfortabele sfeer getroffen door passende keuzes te maken in materialisatie, kleur en afwerking. Het stadhuis representeert zich als een eigentijdse vertaling van het klassieke begrip Palazzo en getuigt van pure schoonheid.” Ook voegt de gelaagde gevel met vingerafdrukken van Deventenaren een fenomenale extra dimensie toe, aldus de jury. “Daarmee wordt een unieke verbinding gelegd tussen de burgers en het bestuur.”

Over de Abe Bonnema Prijs
De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. De Architectuurprijs (en de Prijs voor Jonge Architecten) houdt het gedachtegoed van de architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere.

Meer weten?
Meer weten over dit prestigieuze project? Lees dan verder op de projectpagina over het Stadhuis in Deventer!

Deel dit bericht