11 maart 2016

380kV-verbinding tussen Doetinchem en Wesel

Tussen Doetinchem en Wesel wordt een 380 KV hoogspanningsverbinding gerealiseerd. Tennet is verantwoordelijk voor het deel tussen Doetinchem en de Duitse grens bij Dinxperlo. De hoogspanningsverbinding wordt gemaakt in het kader van de ontwikkeling van één gezamenlijke centrale Europese elektriciteitsmarkt. Het traject is circa 22 kilometer lang en kent 54 mastlocaties. ABT geeft Dura Vermeer advies over de fundaties van de masten. 

Op iedere locatie komen twee masten. De hoogspanningsmasten worden tegenwoordig niet meer in de bekende vakwerkachtige staalconstructies vervaardigd. De masten hebben nu veel meer gelijkenissen met de masten en fundaties van windturbines.  

Wapeningsreductie
ABT heeft veel ervaring in het ontwerpen van windmolenfundaties en zet deze kennis nu in voor de hoogspanningsmasten. De fundaties worden berekend met het DIANA pakket, dat werkt met 3D-volume elementen. Door hoogwaardig te rekenen kan een uitgekiend ontwerp worden gemaakt en kan fors worden bespaard op de benodigde wapening. Een fundatie bestaat uit ruim 14.000 m3 beton. Dit betekent dat iedere 10 kg/m3 wapeningsreductie €150.000 bespaart.

3D tekenwerk
Het tekenwerk inclusief de wapening wordt eveneens in 3D uitgevoerd. Omdat er in de fundatie veel repetitie zit is het niet nodig om voor iedere locatie een apart ontwerp te maken. Op het traject worden 13 verschillende masttypes toegepast met voor iedere mast een ontwerp op maat. Dankzij de toepassing van een slimme clustering volstaat het om 8 fundatietypes te berekenen. Hierbij moet per locatie nog wel de benodigde paallengte worden vastgesteld. Na een goede voorbereiding in de tenderfase wordt het gehele ontwerpproces in circa 3 maanden  doorlopen. Met het engineeringstraject is begin maart een start gemaakt, de daadwerkelijke bouw start half mei aanstaande en zal mei 2017 gereed zijn. 

Afbeelding: Wintracks Bleiswijk_ABT_hoogspanningsmasten_Tomborger
Deel dit bericht