15 november 2019

3 projecten ABT bekroond met Betonprijs 2019

Velp, 15 november 2019 – Met de Betonprijs 2019 voor het Earth Simulation Laboratory (Utiliteitsbouw) en de Albert Cuypgarage (Civiele Bouwwerken) én De Toekomstprijs voor Museum Naturalis vielen drie projecten van ABT gisteren in de prijzen tijdens de Betondag in de Van Nellefabriek.

Categoriewinnaar Utiliteitsbouw het ESL Utrecht ontworpen door het team Barcode Architects & ABT, is een grootschalige transformatie van het Robert J. van der Graaff laboratorium. “Het karakter van het nieuwe ESL wordt bepaald door het subtiele lijnenspel in de betonnen gevelelementen. Deze zet de identiteit van het instituut Geowetenschappen krachtig neer. De toegepaste wetenschappelijke benadering bij de ontwikkeling van de RVS-doorweven betonelementen sluit naadloos aan bij de doelstelling van de Betonprijs” aldus het juryrapport.

De Albert Cuypgarage is de eerste parkeergarage in Amsterdam gebouwd onder een gracht. ABT leverde o.a. het uitvoeringsgereed ontwerp van de onderwaterbeton- en keldervloer. Max Bögl Nederland bouwde de voorziening in opdracht van Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam.

Museum Naturalis in Leiden kreeg de meeste stemmen van studenten van alle 17 genomineerde projecten en werd daarmee winnaar van de Toekomstprijs 2019. Naturalis, ontworpen door Neutelings Riedijk Architects, werd door drie bureaus (ABT, Aronsohn Constructies en Lievense) ingezonden. De jury bundelde die tot één inzending.

Betonreliëfsculpturen van Iris van Herpen

ABT diende de Betonreliëfsculpturen in, naar ontwerp van modeontwerpster Iris van Herpen. ABT verzorgde hiervoor de 3D digitalisatie en het technisch ontwerp. De tot in de puntjes uitgevoerde reliëfsculpturen laten zien dat betoninnovatie ook esthetisch van onschatbare waarde kan zijn.

"De diverse up-to-date toepassingen maken dat het geheel in één gebouw erboven uit steekt. Het is een spraakmakend gebouw met diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton.” aldus de jury. 

Alle prijswinnende projecten zijn hier te bekijken.

Deel dit bericht