08 juli 2016

Een volmaakte wand in Jeddah

Op de 49ste verdieping van het 236 meter hoge 'The Headquarters Business Park' in Jeddah (Saoudie Arabië) is de Al-Dabbagh Group gevestigd. Pentagram Londen bedacht het interieur van dit hoofdkantoor met een spectaculaire, zesenhalf meter hoge, gebogen wand, van in hout gekaderde glazen driehoeken. Smeulders Interieurgroep durfde het aan om deze wand te realiseren, in samenwerking met glasspecialist Si-X, Tobias Nagel voor 3D-modellering en ABT als constructeur.

Een binnenwand op de 52ste verdieping moet aan fundamenteel andere eisen voldoen dan een binnenwand op maaiveldniveau. Het kan namelijk zijn dat een gevelpaneel sneuvelt en vervangen moet worden. En dan heb je op die hoogte ineens te maken met een zware tot zeer zware storm (windkracht 8).

Glasadviseur Erwin ten Brincke van ABT: “We moesten de wand dus geschikt maken voor windsnelheden tot 70 kilometer per uur. En aangezien de wand 6,5 meter hoog is, was dat nog best een uitdaging.”

Ten Brincke vond het meteen een prachtig project. Hij kon van tevoren echter niet met zekerheid zeggen of het maakbaar zou zijn of niet. “Maar ik dacht: we zitten met veel slimme mensen om tafel; Smeulders is goed in elementen bouwen; SI-X is een glasmontagebedrijf met een architect aan het roer; een goede 3D-modelleur; en ik dan, met de expertise in onze Glasgroep… Ik had er vertrouwen in dat we samen wel tot een goede oplossing zouden komen.”

3D model
De ontwerpers hebben de complete wand eerst in een 3D tekenprogramma gezet, waarna wij hem hebben overgezet in 3D rekenprogramma. “Het is gebruikelijk om een bolle wand als een platte wand te beschouwen, omdat dat gemakkelijker rekent. Maar een bolle wand kan veel grotere krachten weerstaan dan een platte. In dit geval vraag ik me zelfs af of de wand maakbaar was geweest als hij plat was geweest. Dus hebben we eerst gezorgd dat we direct met de werkelijke waarden konden rekenen. Dat betekent dat je aan de voorkant meer energie investeert in engineering, maar aan de achterkant levert dat veel meer op dan het aan de voorkant kost. Het gaat er dus niet om wat je kost, maar om wat je waard bent.”

Afbeelding: Foto_intekst_jeddah_businesspark

Glas breekt niet
Vervolgens leek de omvang van de houtconstructie een probleem te worden. “De wand moest zulke grote krachten kunnen weerstaan, dat het houten frame veel massiever zou worden dan de architect voor ogen had. Dat is opgelost door het idee los te laten dat alle ruitjes vervangbaar moeten zijn. Dat is een soort Pavlov-reactie: bij glas denken mensen meteen dat het breekt en dat je het dan moet kunnen vervangen. Maar wij maken het zo sterk dat de kans heel klein is dat het breekt. Dus dan wordt de vraag: moest je daar nog rekening mee houden. Wij hebben dat losgelaten en dan kun je grotere, slankere elementen prefabriceren in de fabriek, wat preciezer werkt, en waarbij je minder ter plaatse hoeft uit te vinden. Uiteindelijk is de hele wand al in de fabriek opgebouwd geweest voordat we hem naar Jeddah brachten.”

Onzichtbare verbinding
Dus: door standaard aannames overboord te zetten, kom je tot nieuwe dingen. Datzelfde gold voor de verbindingen. “We wilden een onzichtbare verbinding te maken, maar het moest natuurlijk ook veilig worden. En de regelgeving geeft geen handvatten voor een constructie van schuine houten balkjes met schroeven erin. 

Eerst neigden we daarom naar bouten door en door. Dat is echter niet zo subtiel. Ik dacht wel dat we een heel eind zouden komen met een constructie met schroeven en doken, maar toch voelde ik me er niet helemaal senang bij. Een zes meter hoge wand en 100 kilometer per uur zijn toch serieuze waarden om mee te rekenen. Daarom hebben we uiteindelijk de hele verbinding in een rekenprogramma uitgedetailleerd en vervolgens een mock-up gemaakt en drukproeven gedaan in het lab, op de drukbank. Zo zijn we stapsgewijs van grof naar fijn gegaan en in een samenspel van boerenwijsheid, geavanceerde rekenapparatuur en tests tot een wand gekomen waar we allemaal enthousiast over zijn.  Je mag me morgen weer uitdagen met een nieuwe hout-glas-constructie.”

Deel dit bericht