13 april 2018

Windenergie nóg duurzamer dankzij ‘Computational solutions’

De afgelopen 25 jaar adviseerden wij over ruim 2.800 windturbinefundaties in 27 landen. Dankzij geavanceerde ontwerpmethodes werd er in deze projecten veel geld bespaard. In de nabije toekomst besparen we ook veel tijd. In deze blog ga ik in op deze besparingen en het toekomstige ontwerpproces van fundamenten voor windturbines!

Geavanceerde ontwerpmethodes
Voor het ontwerpen van fundamenten voor windturbines maken wij gebruik van geavanceerde ontwerpmethodes. Met behulp van eindige elementen-modellen (3D FEM) zijn de afgelopen jaren al aanzienlijke optimalisaties bereikt. Een analyse van gerealiseerde projecten maakt duidelijk dat een kostenbesparing van 20% op een fundament mogelijk is en een reductie van 40% op de CO2-emissie. 

Verdere optimalisatie
Verdere optimalisatie is mogelijk, wanneer het ontwerpproces nog meer geautomatiseerd wordt. Zeker bij een constructie als een windturbinefundering biedt slimme automatisering kansen. Als je interfaces uit het oude model verwijdert, beperk je het risico op fouten. Ook gaat het proces veel sneller. Dat levert tijdwinst op, wat van belang is voor opdrachtgevers die bijvoorbeeld op korte termijn een scherpe en betrouwbare offerte willen neerleggen.

Afbeelding: Vestas Windturbine Aruba_ABT co2 neutraal_kwaliteit

Geen toekomstmuziek
Deze vergaande automatisering is geen verre toekomstmuziek. Wij hebben de afzonderlijke elementen al in huis: ontwerpsheets voor het overall ontwerp van een fundament, een invoerscript voor generatie van een 3D FEM-model, een uitvoerscript voor generatie van een rapportage en een script voor uitvoer naar een 3D Revit-model (voor o.a. 3D-wapeningstekeningen). Door deze elementen te koppelen, ontstaat een ontwerpproces dat zonder tussenkomst van mensen geautomatiseerd kan verlopen. Dat betekent niet dat er geen menselijke denkkracht meer aan te pas komt. 

Constructeur van de toekomst
Waar vroeger veel energie ging naar het maken van een model om het gedrag van een constructie na te bootsen, is de constructeur van de toekomst veel meer bezig met het beoordelen en interpreteren van de berekeningsresultaten. Het wordt eenvoudig om een paar parameters te veranderen en te berekenen wat dat betekent voor de constructie. Zo kun je met een maximaal doorgerekend voorstel naar de opdrachtgever: in enkele dagen heb je een compleet ontwerp inclusief optimalisatieslag. Ook in de tenderfase kan dit een uitkomst zijn.

Niet gemakkelijk
Deze geautomatiseerde methode vormt een breuk met de staande praktijk in de bouw. Wij steken met deze ontwikkeling dan ook de nek uit. We maken het onszelf niet gemakkelijk. Met name onze buitenlandse relaties moeten we echt overtuigen van de validiteit van onze ontwerpen, maar we vinden dat het de moeite loont. Allereerst voor onze opdrachtgevers in de windenergie, maar ook voor andere adviezen waarin veel repeterende berekeningen zitten of waar de ontwerptijd kort is. Ik ben ervan overtuigd dat deze werkwijze de toekomst heeft. Daarom ben ik graag bereid onze ontwerpmethode toe te lichten aan partners om hen te laten zien welke voordelen die methode heeft. Ik verwacht dat in 2018 een vergaand geautomatiseerd ontwerpproces al realiteit is. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht