Ontwerp, visualiseer en simuleer
In iedere ontwerpfase maken architecten, engineers, aannemers en gebruikers samen keuzes die de geometrie, de functionaliteit en de ervaring van een gebruiksruimte beïnvloeden. Het plafond een stukje hoger, het raam wat smaller of de trap een stukje verplaatsen zodat er op de overloop ruimte ontstaat voor een zithoek. VR maakt het zo eenvoudig om een gebouw te 'lezen', dat de gebruiker zich als vanzelf over de details gaat buigen. Wanneer de eindgebruiker weet hoe zijn lab er in grote lijnen uit gaat zien, kan hij zich immers bezighouden met details als de plaats van de stopcontacten. Daarnaast voorkomt dit teleurstellingen na oplevering: de opdrachtgever weet immers precies wat hij kan verwachten.
In één keer goed
Al decennia lang laat NASA zijn astronauten eerst oefenen in de virtuele wereld voordat zij de ruimte ingaan, omdat het in de ruimte in één keer goed moet gaan. De bouw is geen rocket science wordt (terecht) gezegd, maar in dit opzicht lijken de twee gebieden behoorlijk op elkaar. Het (ver)bouwen van een museum, rechtbank, kantoor of woonhuis vindt namelijk ook maar één keer plaats. Een testfase vóór gebruik klinkt dus zo gek nog niet. Een ander simulatievoorbeeld – om zeker te zijn van de veiligheid van gebouwen – is het verifiëren van theoretische vluchtroutelijnen (die aan het bouwbesluit voldoen) met de praktische vluchtroutes die mensen in VR volgen. Zijn de nooduitjes duidelijk? Zijn er geen obstakels aanwezig? Is de vluchtroute logisch?
Gebundelde krachten
Door verschillende ontwerptools te koppelen, ontstaan nog sterkere hulpmiddelen om ontwerpkeuzes te beoordelen en funderen. Zo is voor museum Naturalis een parametrisch gevelmodel live in de virtuele wereld beoordeeld. Door met de parameters te ‘spelen’, is het mogelijk om snel varianten te bekijken en de consequenties hiervan te ervaren. Dit helpt enorm in de dialoog tussen architect, aannemer en leverancier.