08 december 2015

‘Very Good’ is not good enough anymore

Het regent certificaten. GPR, LEED, BREEAM, ga zo maar door. Wil je duurzaamheid uitstralen, neem een label. Wat voor niveau? Uhm ja, gemiddeld? Ah drie sterren, very good!

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van de BREEAM-NL certificeringsmethodiek. De kwalificatie gaat van 1 tot 5 sterren: Pass, Good, Very Good, Excellent en Outstanding. Er zijn gelukkig weinig opdrachtgevers die kiezen voor een ‘Pass’ of ‘Good’ kwalificatie. Deze kwalificaties zijn namelijk zo gemakkelijk te behalen, dat er van een duurzaam gebouw nauwelijks sprake hoeft te zijn. Met een paar elektrameters en wat procesmanagement ben je er al.

De kwalificatie ‘Very Good’ blijft populair. Zowel bij ervaren als onervaren opdrachtgevers, wordt de kwalificatie ‘Very Good’ gezien als een veilige, maar toch duurzame keuze. Goed genoeg om een beetje duurzaamheid uit te stralen, maar niet zo’n hoge ambitie dat het echt lastig wordt. Een lekkere Hollandse keuze dus.

De duurzaamheid van de installatietechniek en bouwtechniek is de laatste jaren sterk verbeterd, met zowel de introductie van nieuwe technieken als de verbetering van oude. Tegelijkertijd hebben steeds meer leveranciers ervaring met BREEAM. Een lift verkrijgen die voldoet aan ENE 8, is voor mij geen probleem. Dit maakt dat BREEAM kwalificaties steeds gemakkelijker te behalen zijn, ondanks de aanscherping van de beoordelingsrichtlijn. Als je bijvoorbeeld alleen inzet op de credits die nauwelijks tot geen meerkosten geven, zoals de procescredits als MAN 6 en MAN 12, en de credits die inmiddels bijna standaard zijn in de bouw zoals WST 1 en WAT 1, behaal je al een BREEAM-score van 45%. Dit staat gelijk aan de kwalificatie ‘Good’. Dan heb je dus alleen nog maar een standaard gebouw, waar eigenlijk niets bijzonders en duurzaams aan is. Je hangt een paar vleermuiskasten op en klaar.
 
Een gebouw dat zich werkelijk wil onderscheiden op het gebied van duurzaamheid, zal minimaal BREEAM ‘Excellent’ moeten halen om enigszins serieus genomen te worden. De eerste drie sterren die je van de DGBC kunt krijgen, zijn eigenlijk nietszeggend.
Ik vind het tijd voor een nieuwe schaalverdeling. Een waarbij een ster ook écht een ster waard is. Een richtlijn die de lat voor ons hoger legt en ons uitdaagt verder te gaan dan gangbaar en te innoveren. Want ‘Very Good’ is in mijn ogen niet meer goed genoeg.

 

Afbeelding: Blog_Annebeth_Verygoodisnotgoodanymore_ABT

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht