Vervolgschade
Als de lijmlaag of zetspecielaag gebreken vertoont waardoor de hechting van de tegels niet meer gewaarborgd is, dan bestaat een grote kans op vervolgschade door tegelbreuk. In dat geval kunnen bovendien de onthechtingen zich uitbreiden.
De oorzaken van het ontstaan van schade spelen vooral ter plaatse van de dilataties, tussen de tegelvelden. Nu is het natuurlijk beroepsdeformatie, maar ik heb bij tegelvloeren altijd wel even de neiging om schade op te speuren. En bij dilataties is het meestal raak. Dit kan worden verklaard doordat bij de randen langs de dilataties grotere schuifspanningen ontstaan. Uit ontwerpberekeningen van ABT blijkt dat voor een temperatuurstijging van 10 graden Celsius, de spanningen langs de rand van het vloerveld circa 15 keer groter waren dan in het veld! Bij het ontwerp van tegelvloeren is het dus van groot belang om de risico’s van dilataties goed te overzien en op die manier de schadegevoeligheid van de vloer te beperken.
In blog 3 van deze serie zal ik aandacht besteden aan de invloeden van gebruiksbelasting op het ontstaan van schade – en op welke zaken bij het ontwerp gelet moet worden om deze schades te voorkomen!
--
Deze blog is verschenen in een serie van vier blogs over tegelvloeren. Wil je meer weten? Lees dan ook de andere verschenen blogs!
1. Tegelvloeren in openbare ruimten 1 - Spanningen
2. Tegelvloeren in openbare ruimten 2 - Scheurvorming
3. Tegelvloeren in openbare ruimten 3 - Gebruiksbelasting
4. Tegelvloeren in openbare ruimten 4 - Ontwerpprincipes