In april 2016 selecteerde het Rijksvastgoedbedrijf Consortium NACH voor het ontwerp, de financiering, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie van de nieuwbouw van de rechtbank Amsterdam. Begin 2017 moet het biedingsontwerp voor de grootste rechtbank van Nederland uitgewerkt zijn tot een uitvoeringsrealisatieplan (URP). De deadline is krap, want het gebouw moet medio 2020 open en er is 2,5 jaar nodig voor de uitvoering. In zo’n korte tijd van een biedingsontwerp naar een kwalitatief hoogwaardig URP komen, is voor een gebouw van 60.000 m2 geen sinecure. NACH werkt er met man en macht aan.
Concurrent engineering
ABT maakt, samen met Macquarie Capital, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom, deel uit van NACH. We geven advies over de constructie, fundering, installatietechniek, bouwfysica, beveiliging en de brandveiligheid. Om het URP op tijd klaar te hebben, hebben we met NACH gekozen voor concurrent engineering: de specialisten werken parallel in plaats van serieel. We wachten niet op elkaar, maar werken tegelijkertijd aan ons eigen onderdeel. Dat gebeurt in BIM, zodat we altijd van elkaar weten wat we aan het doen zijn.
Ook hebben we gekozen voor de bouwstenenmethodiek: er zijn verschillende bouwstenen gedefinieerd, zoals een rechtszaal, een werkkamer en een toiletgroep. De specialisten werken de bouwstenen tot op detailniveau uit. De gerede bouwstenen worden vervolgens 'gekopieerd' naar de andere geplande rechtszalen, werkkamers en toiletgroepen. Deze methodiek was vroeger heel gewoon, maar is met de digitalisering in onbruik geraakt. NACH herstelt deze werkwijze nu in ere.