20 maart 2017

Rechtbank Amsterdam: geïnspireerd samenwerken

In april 2016 selecteerde het Rijksvastgoedbedrijf Consortium NACH voor het ontwerp, de financiering, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie van de nieuwbouw van de rechtbank Amsterdam. Begin 2017 moet het biedingsontwerp voor de grootste rechtbank van Nederland uitgewerkt zijn tot een uitvoeringsrealisatieplan (URP). De deadline is krap, want het gebouw moet medio 2020 open en er is 2,5 jaar nodig voor de uitvoering. In zo’n korte tijd van een biedingsontwerp naar een kwalitatief hoogwaardig URP komen, is voor een gebouw van 60.000 m2 geen sinecure. NACH werkt er met man en macht aan.

Concurrent engineering
ABT maakt, samen met Macquarie Capital, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom, deel uit van NACH. We geven advies over de constructie, fundering, installatietechniek, bouwfysica, beveiliging en de brandveiligheid. Om het URP op tijd klaar te hebben, hebben we met NACH gekozen voor concurrent engineering: de specialisten werken parallel in plaats van serieel. We wachten niet op elkaar, maar werken tegelijkertijd aan ons eigen onderdeel. Dat gebeurt in BIM, zodat we altijd van elkaar weten wat we aan het doen zijn.

Ook hebben we gekozen voor de bouwstenenmethodiek: er zijn verschillende bouwstenen gedefinieerd, zoals een rechtszaal, een werkkamer en een toiletgroep. De specialisten werken de bouwstenen tot op detailniveau uit. De gerede bouwstenen worden vervolgens 'gekopieerd' naar de andere geplande rechtszalen, werkkamers en toiletgroepen. Deze methodiek was vroeger heel gewoon, maar is met de digitalisering in onbruik geraakt. NACH herstelt deze werkwijze nu in ere.

Afbeelding: Rechtbank Amsterdam_interieur_ABT_NACH

Hechte team spirit
Nog belangrijker is, dat het hele projectteam onder één dak werkt. Heijmans in Rotterdam heeft een locatie beschikbaar gesteld waar zo'n honderd man, waaronder 35 ABT'ers, tegelijk aan het project kunnen werken. We hebben daar is op iets kleinere schaal al ervaring mee opgedaan bij bijvoorbeeld CineMec Nijmegen. Nu gebeurt dat 'in het groot'. En het werkt uitstekend: er is een hechte teamspirit ontstaan, waarbij de leidende vraag steeds is: 'Wie kan dit het beste oppakken?', onafhankelijk van de bloedgroep waartoe iemand behoort. De LEAN-methodiek zet de toon. Per bouwblok zijn zelfsturende teams aan het werk. Een targetteam houdt het overzicht. En op de juiste momenten hakken de partners samen knopen door.

Leren van elkaar
Het is voor het eerst dat we zo’n groot project op deze wijze aanpakken. Zelf ben ik als adviseur verantwoordelijk voor het hele ABT-team. Ik vind de sfeer bijzonder, het is een echte team job geworden. Maar de samenwerking is niet alleen goed voor de sfeer, ook inhoudelijk zetten we samen grote stappen. De specialisten steunen elkaar en leren van elkaar. Dat geldt niet alleen voor de ABT-adviseurs onderling, die er bijvoorbeeld in geslaagd zijn om forse tijdwinst te boeken bij de daglichtberekeningen, maar ook voor de architect en de aannemer. Ik ben ervan overtuigd dat dit de enige en beste manier is om onze belofte aan de opdrachtgever waar te maken. Maar misschien nog wel belangrijker is dat we elkaar inspireren en samen groeien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht