22 februari 2019

Optoppen in de praktijk

Theorie in de praktijk brengen is voor studenten vaak een openbaring. Die komt vroeg of laat vanzelf, maar sommigen wachten dat moment liever niet af. Dat geldt in ieder geval voor mijzelf. Als student aan de TU Delft besloot ik om op eigen initiatief stage te gaan lopen bij ABT.

Theorie

Op de vestiging in Delft werd ik welkom geheten door Willem Klaverveld. Ook binnen ABT komt het eerst aan op theorie, met een onderzoek naar het optoppen van bestaande bouw. Voornamelijk in steden moet gebrek aan woonruimte met hoogbouw worden opgevangen. Sinds 2011 is de NEN 8700 van toepassing en de vraag was hoe ABT die norm de afgelopen jaren heeft toegepast.

Praktijkervaring

Zodra deze theoretische inwijding binnen ABT was afgerond, vond ik het tijd voor meer praktijkervaring, juist omdat dit tijdens de studie minder aan bod komt. Door mee te lopen met projecten in de bestaande bouw met Cor Brabander, heb ik een beter beeld gekregen van de praktijk. Zo hielp ik bij het – in de vrieskou – opnemen van de cassettevloeren op de twaalf verdiepingen van het GAK-gebouw in Amsterdam, nadat de zandcementvloer en het asbest waren verwijderd. Zo weet de opdrachtgever hoeveel vloeroppervlak hergebruikt kan worden. Het gemeentelijk monument zal namelijk worden omgetoverd tot onder andere een short stay-hotel.

Inspirerende scheuren

Ook scheuren in een houten kapconstructie van een pand in Den Haag nam ik onder de loep. Tijdens deze jaarlijkse controle werd het zaadje geplant voor mijn latere afstudeeropdracht. Ook die vindt plaats bij ABT en behelst de scheuren in de muren veroorzaakt door aardbevingen. Het doel? Een versterkingsmaatregel bedenken die snel en betaalbaar de woonrisico’s in Groningen wegneemt.

Vastbijten

Bestaande bouw boeit me. Werken met wat aangeleverd wordt, vraagt om oplossingen die niet voor de hand liggen. Tijdens de bouw loopt alles toch net even iets anders dan van te voren gepland. Hiermee rekening houden tijdens het ontwerpen achter je bureau, maakt je denk ik een betere ingenieur. Dit soort praktijkervaring doe je alleen op tijdens een stage. Daarom vind ik het ook bijzonder dat je de hele studie in theorie zou kunnen doorlopen zonder een stage en dus zonder praktijkervaring, aangezien het niet een verplichting is. Ik denk dat, zeker bij een Technische Universiteit, hier wat meer aandacht aan besteedt zou kunnen worden.

Voorlopig bijt ik me vast in de techniek bij bestaande bouw, maar daar gaat het zeker niet bij blijven.

Neemt u gerust contact op met Earnest Alderliesten of Willem Klaverveld als u nog vragen heeft over optoppen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht