02 augustus 2019

Optimaliseren in de basis

Het fundament van een gebouw is vanzelfsprekend van grote waarde. Toch wordt er over het algemeen minder tijd besteed aan de optimalisatie van het funderingsontwerp. Daarom heeft ABT een tool ontwikkeld om binnen dezelfde tijd toch een geoptimaliseerd palenplan te realiseren.

Dat tijd een belangrijke factor is, bewijst ABT met de bouw van 88.000 m2 logistiek voor West Fields Logistics in Oirschot. ABT is in opdracht van Systabo BV betrokken bij het ontwerp van de fundering. Als specialist geotechniek stond ik voor de opgave om aan de hand van 300 sonderingen een ontwerp voor het palenplan te realiseren. Het is heel iteratief werk waarbij veel analyses opnieuw uitgevoerd moeten worden. Door dit proces te automatiseren, besparen we veel kostbare tijd op de traditionele aanpak.

Tijd maken

De tijd die bespaard wordt, kan geïnvesteerd worden in het verder optimaliseren van het funderingsontwerp. Normaal gesproken zijn we afhankelijk van het gekozen paalsysteem en het benodigde draagvermogen. Met de ontwikkelde tool wordt het mogelijk het paaldraagvermogen te berekenen voor verschillende paaltypen en vervolgens te beoordelen in slechts een fractie van de tijd. Hiermee wordt een eerste stap gezet in de optimalisatie van het ontwerp.

Het model is echter tot veel meer in staat. Grond is niet homogeen verdeeld en door 300 sonderingen te analyseren, ontstaat er een duidelijk beeld van de variatie in grondslag. Zo kunnen we zwakke plekken herkennen en aangeven waar meer zetting wordt verwacht. Daar kunnen we specifiek risicogericht op sturen door de vloer ter plekke extra te wapenen. En dat op een schaal van 31.000 betonpalen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht