Earth Simulation Lab (ESL)_Robert J. v.d. Graafflaboratorium_ABT_BARCODE architects_complete ingenieurs diensten_exterieur
Earth Simulation Lab (ESL)_Robert J. v.d. Graafflaboratorium_ABT_BARCODE architects_Constructies_interieur
09 februari 2015

Op zoek naar de passie van de gebruiker

Wat drijft de gebruiker van het gebouw dat wij maken? ABT zoekt bij ieder project een antwoord op die vraag. Bij de transformatie van het Robert de Graaff Laboratorium in Utrecht was dat onderzoek doen onder hoge druk.

De vakgroep Earth Science van de Universiteit Utrecht heeft machines waarmee drukken tot 6.000 bar opgebouwd kunnen worden.  Zo wordt onderzocht wat er diep onder grond onder dergelijke omstandigheden gebeurt. Vraag je de wetenschappers naar de zelf ontworpen apparatuur, dan merk je dat ze er gepassioneerd over kunnen vertellen.

Het uit 1967 stammende Robert de Graaff Laboratorium heeft meer weg van een bunker dan een gebouw. Om de onderzoeksapparatuur die er in stond opgesteld te kunnen huisvesten heeft het muren van een meter dik en een vloer die zo gefundeerd is dat er een wolkenkrabber op zou kunnen staan. Om de kwaliteit van de beelden die met de in het gebouw opgestelde deeltjesversneller worden gemaakt te kunnen garanderen, is door de oorspronkelijke ontwerpers (Bureau Van Hasselt en De Koning, Nijmegen) het daglicht binnen zo veel mogelijk beperkt.

Gelaagde gevels
Barcode Architecten uit Rotterdam heeft samen met ABT een ontwerp gemaakt waardoor het Robert de Graaff Laboratorium een licht en transparant gebouw wordt zonder de oorspronkelijk robuustheid te verhullen. Om dat te bereiken krijgt het gebouw onder meer gelaagde glazen gevels en lichtopeningen in het dak. De donkere hal waarin de onderzoeksapparatuur stond opgesteld verandert hierdoor in een atrium vol met daglicht. Door de werkkamers om het atrium te plaatsen wordt de ruimte het hart van het gebouw, niet alleen architectonisch maar ook in het gebruik.

De hogedrukmachines van de onderzoekers worden na oplevering van het gebouw in het atrium geplaatst. En er komt een 25 meter lange waterbak te staan waarin getijdestromingen kunnen worden nagebootst en onderzocht, wat de zwaar uitgevoerde fundering van het gebouw makkelijk aankan. Het gebouw wordt  zo meer dan een aangename huisvesting. Het brengt mensen en hun passie bij elkaar in een fysiek en mentaal verlichte ruimte.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht