Nieuwe Rechtbank Amsterdam: 'Torenhoge ambities'
21 mei 2021

De ambitie die we als team voor dit project hadden was echt torenhoog. Dat heeft ervoor gezorgd dat we een enorme kwaliteit hebben gehaald, maar ook dat we een heel ingewikkelde puzzel moesten oplossen. Dat is de interessante en letterlijke paradox die in dit project zit: er is enorm veel complexe techniek nodig om het heel simpel te houden.

Ambitie waarmaken
Een van de grote kwaliteiten van dit gebouw is dat het conceptueel en functioneel echt superslim in elkaar zit. Het is logisch voor de gebruikers. Ons basisconcept uit de tenderfase paste al naadloos op de belangrijkste vragen die zij hadden. Nadat we de competitie wonnen, zaten we wekelijks met de gebruikers om tafel om ons ontwerp nog verder te finetunen. Ondertussen moesten wij onze ambitie waarmaken: hoe realiseer je een heel gezond en comfortabel maar ook heel energie-efficiënt gebouw? En hoe maak je een transparant maar daarnaast ook veilig gebouw? Ik weet nog goed dat we al vroeg in het proces, tijdens een overleg met de vergunningsverlener, onze plattegronden wilden uitleggen. Maar hij wierp er één blik op en zei, ‘ik heb geen uitleg nodig, dit gebouw zit zo logisch in elkaar, ik snap het al'. Ik vind dat heel representatief, want dat is ook zo.

Afbeelding: 0433 D13720 Foto Jacques Kok abt nico wevers DEF beeld

Slimme analysetools
Om de rechtbank zo logisch te krijgen hebben we gebruik gemaakt van slimme analysetools en hoogwaardig rekenwerk. En het is gelukt omdat we echt integraal samenwerkten met alle verschillende vakgebieden. We hielden het team bewust heel compact, en ik heb gezien dat je daardoor elkaars uitdagingen kent en elkaar maximaal kunt aanvullen. Omdat iedereen betrokken is en op de hoogte is van wat er speelt, kun je ook heel snel schakelen en inspelen op ontwikkelingen.

Gebouw van maximale integraliteit
Wat uniek is aan de rechtbank is dat het geen gebouw van de highlights is, maar een gebouw van maximale integraliteit. Alles wat nu en in de toekomst belangrijk is voor deze rechtbank komt in optima forma bij elkaar. Het gebouw is maximaal toekomstbestendig, maar doet niet
meer dan noodzakelijk is. Ik ben buitengewoon trots op dit project. Ik vind het indrukwekkend wat we voor elkaar gekregen hebben, er staat nu echt een ‘kippenvelgebouw’. Voor ik aan de rechtbank begon deed ik ook al integrale projecten, maar deze grootte en complexiteit was nieuw voor mij. Het is voor ons allemaal ook echt een leerschool geweest. Een leerschool waar we nog lang van zullen profiteren.

Dit is een artikel uit het projectboek “Een icoon bouw je samen”. In dit boekje blikken 9 collega’s terug op hun rol en ervaringen tijdens het integrale ontwerpproces en de bouw van de nieuwe Rechtbank Amsterdam. Download hier het volledige projectboek!

Foto’s Rechtbank: Fernando Guerra FG+SG

Portretfoto: Jacques Kok

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht