Nieuwe Rechtbank Amsterdam: 'Qua BIM hebben we de lat hoog gelegd'
09 juni 2021

Qua BIM hebben we de lat hoog gelegd en een workflow ontwikkeld voor de hele DBMO. Alles is klaargestoomd om te zorgen dat de ‘BV NACH’ vloeiend ging lopen. Als je dan een kwalitatief stuk werk neerlegt waar iedereen zich in kan vinden en waar naast de modelleurs je andere collega’s ook voordeel van ervaren in hun werkzaamheden, dan is dat heel erg leuk.

Slimmer en beter
Het goed organiseren van informatie is daarbij heel erg belangrijk. Dat iedereen die aan het project werkt, soms wel 200 man, de juiste informatie kan vinden, dat er niet allerlei versies rondzwerven. Dat moet je echt aan het begin goed neerzetten. En gaandeweg zie je dan wat er nog meer kan. We hadden met elkaar echt die ambitie om niet alleen te voldoen aan de vraag van de opdrachtgever, maar steeds te kijken hoe dingen slimmer en beter konden. Die ruimte voor innovatie was er, en de mindset ook. Iedereen in het team was eager om te leren en om elkaar te helpen.

Afbeelding: 0236 D13720 Foto Jacques Kok abt sandra hombergen

Alle neuzen dezelfde kant op
Het is niet vanzelfsprekend als je zoveel bedrijven bij elkaar zet dat dat meteen maar allemaal werkt. Maar doordat er aan de voorkant veel tijd in is gestoken stonden alle neuzen dezelfde kant op. Ik herinner me de saamhorigheid en de mindset van ‘samen moeten we het maken’. Ik denk dat dit project een heleboel collega's, inclusief mijzelf, heel veel ontwikkelkansen heeft gegeven. Het was voor mij de eerste keer dat ik in een DBMO-constructie ging werken en we bij elkaar op locatie zaten. Omdat we allemaal hetzelfde belang hadden was er veel kennisdeling en was de betrokkenheid groot. Ik heb zelf veel geleerd van in het ontwerpproces voorsorteren op de behoefte van de aannemer en van de bak aan kennis die bijvoorbeeld de gevelbouwer meebracht.

Op hoog niveau presteren
Als ik dan nu de rechtbank binnenstap vind ik het indrukwekkend. Je weet met hoeveel aandacht het ontworpen is, je ziet de zichtlijnen, de logistiek, hoe zo’n gebouw moet werken. Wat ik voorbij hoorde komen op de werkvloer zie ik hier terug. Het gebouw staat voor mij symbool voor lange tijd op hoog niveau presteren met allemaal collega’s met passie voor het vak, en een super teamgevoel. Dus als je het hebt over projecten die je je kunt herinneren van je carrière, dan is dit er zeker een van.

Dit is een artikel uit het projectboek “Een icoon bouw je samen”. In dit boekje blikken 9 collega’s terug op hun rol en ervaringen tijdens het integrale ontwerpproces en de bouw van de nieuwe Rechtbank Amsterdam. Download hier het volledige projectboek!

Foto’s Rechtbank: Fernando Guerra FG+SG

Portretfoto: Jacques Kok

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht