Nieuwe Rechtbank Amsterdam: 'Oplossingen voor akoestiek en bouwfysica'
07 juli 2021

Het was bijzonder om vanaf het prille begin tot aan het eind bij dit project betrokken te zijn. Papier is geduldig: je kunt altijd heel mooie oplossingen bedenken. Maar door de integrale aanpak en de directe interactie met Heijmans en KAAN was ik meer dan anders betrokken bij de maakbaarheid en de uitvoering. Ik ben trots op het resultaat. Elke keer als ik er nu langs rijd denk ik: het staat er toch maar. 

Afstemmen met alle partijen
De strenge eisen van het Rijksvastgoedbedrijf gecombineerd met de visie van de architect maakten het project een uitdaging op het gebied van bouwfysica en akoestiek. Bijvoorbeeld de thermische schil met veel glas en kolommen, de beglazing die zowel thermisch, akoestisch als extreem veilig moest zijn, en de daglichttoetreding in de kelder. Om dan tot de beste oplossingen te komen moet je echt afstemmen met alle partijen. 

Kracht van samenwerken
Dat we een tijd met elkaar op het kantoor van Heijmans hebben gezeten heeft gezorgd voor korte lijnen. Op een gegeven moment liepen we al een tijdje tegen problemen aan bij het ontwerpen van de keldervloer, waar de constructie, de thermische schil en eisen aan akoestiek samenkwamen. Toen zijn we met alle specialisten die daarbij betrokken waren bij elkaar gaan zitten en hebben we in vier uur vier oplossingen bedacht, waaronder de variant die nu uitgevoerd is. Dat is de kracht van samenwerken.

Afbeelding: 0344 D13720 Foto Jacques Kok abt andre meijer

Inzicht in waarom en hoe
Ik vind het leuk om anderen te overtuigen van mijn oplossingen voor de akoestiek en bouwfysica, om inzicht te geven in waarom en hoe ik het doe. Het was mooi om te zien dat de andere disciplines gaandeweg zelf steeds meer rekening hielden met wat ik nodig had om mijn maatregelen goed in te passen. Ook tijdens de uitvoering wisten ze me in de verschillende fases goed te vinden. Sommige aspecten waren zeer complex en kostten veel tijd. Daar staat tegenover dat ik bepaalde methodieken die we bedacht hebben, bijvoorbeeld voor het bepalen van de thermische isolatie in combinatie met de vliesgevel die gebruikt is, nu alweer kan inzetten bij andere projecten. En ook de kennis en ervaring die ik heb opgedaan met verschillende soorten beglazing en natuurlijk de maakbaarheid in de uitvoering neem ik zeker mee.

Dit is een artikel uit het projectboek “Een icoon bouw je samen”. In dit boekje blikken 9 collega’s terug op hun rol en ervaringen tijdens het integrale ontwerpproces en de bouw van de nieuwe Rechtbank Amsterdam. Download hier het volledige projectboek!

Foto’s Rechtbank: Fernando Guerra FG+SG

Portretfoto: Jacques Kok

Reacties (1)

12-07-2021 23:05:30 Uw naam H.L.Kouwenhoven
De persoonlijke kwaliteiten van Dhr,A Hartman, zijn ons reeds lang bekend .ergo volkomen terecht dat er nu zo'n spraakmakend relaas gepubliceerd is geworden .

Uw reactie

Deel dit bericht