Nieuwe Rechtbank Amsterdam: ‘Je moet complexiteit concentreren.’
13 mei 2021

We hebben de nieuwe Rechtbank Amsterdam ontworpen met een heel compact team, veel kleiner dan normaal. Dat heeft ervoor gezorgd dat we in het begin volledig konden focussen op de wensen en eisen, dat we konden onderzoeken: wat is nou écht belangrijk voor de gebruiker? Door zelf het initiatief en ook mede het risico te nemen hadden we daarna, toen we de focus verlegden naar bouwbaarheid en betaalbaarheid, een betere, meer gelijkwaardige relatie met Heijmans.

Complexiteit concentreren

Deze vorm van werken is letterlijk bedacht tijdens een kop koffie aan het strand. Vervolgens kregen we binnen ABT en Macquarie Capital alle ruimte om het idee uit te voeren. Onze aanpak heeft ertoe geleid dat we een ontwerp hebben gemaakt dat heel logisch in elkaar zit. Het voldoet aan een van mijn favoriete stellingen van ontwerpen: je moet complexiteit concentreren. Je moet één groot probleem creëren. Dat los je op met de volle focus van iedereen, en dan moet de rest heel eenvoudig zijn.

Voorbeeld

De complexiteit bij bijvoorbeeld de installaties in de kantoren zit geconcentreerd in de basisengineering. Onze oplossing, waarbij de luchttoevoer zich aanpast aan de CO2-concentratie, dus aan het aantal mensen in een kamer, was tijdens de ontwerpfase goed nadenken en rekenen. Nu dat eenmaal is uitgedacht gebruikt het systeem veel minder energie, heeft het veel minder installatieonderdelen en vergt het dus ook veel minder onderhoud. De kantoren lijken heel traditioneel, maar er zit een enorme flexibiliteit in het gebruik: de ruimtes volgen het gedrag van de gebruiker en niet andersom. 

Afbeelding: Foto Jacques Kok abt jaap wiedenhoff

Functioneren ondersteunen

Alles wat we hebben bedacht, is bedoeld om het functioneren te ondersteunen: logische en korte looproutes voor de rechters, materialisering in de foyer die stressreducerend werkt voor de bezoekers, klimaatbubbels en goede zichtlijnen voor de bodes, maatregelen voor de akoestiek, de beveiliging en veiligheid. Gezamenlijk wilden we de manier waarop alles werkt zo logisch mogelijk maken. Architectuur en functionaliteit komen hier echt bij elkaar. De compactheid waarmee we zijn begonnen en die we goed hebben doorgezet is volgens mij het geheim van het succes. Het heeft er ook voor gezorgd dat veel collega’s boven zichzelf zijn uitgestegen. Ze kregen verantwoordelijk- en beslissingsbevoegdheid, en dan zie je dat ze alles kunnen oplossen. Het werkt supergoed.

Dit is een artikel uit het projectboek “Een icoon bouw je samen”. In dit boekje blikken 9 collega’s terug op hun rol en ervaringen tijdens het integrale ontwerpproces en de bouw van de nieuwe Rechtbank Amsterdam. Download hier het volledige projectboek!

Foto’s Rechtbank: Fernando Guerra FG+SG

Portretfoto: Jacques Kok

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht