Nieuwe Rechtbank Amsterdam: 'Evenwicht tussen architectuur, energiebesparing en een gezonde omgeving'
30 juni 2021

De omloop rond de rechtszalen is een verkeersruimte met aan alle kanten glas. De middelste gevel is een zuidgevel, dus je hebt op die plek in het gebouw heel veel zon. Combineer dat met het feit dat de verschillende verdiepingen met elkaar verbonden zijn via de vides en je hebt best een groot risico dat het daar, in ieder geval bovenin, heel warm gaat worden. 

Koeling draait mee
De oplossing die wij hebben bedacht is functioneel, duurzaam en houdt rekening met de architectuur. Omdat de zon gedurende de dag draait, moet de koeling eigenlijk meedraaien. Daarom hebben we een ventilatie- en koelsysteem ontwikkeld waarbij de koeling alleen gestuurd wordt naar waar het nodig is: ’s ochtends naar de oostkant, dan naar de zuidkant, tot slot naar de westkant. We doen dit met maar een beperkt aantal koelapparaten, waardoor we met relatief weinig energie en nauwelijks extra zonwering het gebouw toch aangenaam houden.

Afbeelding: 0344 D13720 Foto Jacques Kok abt alfons hartman

Je ziet er niks van
Vooral de inpassing van dit systeem vroeg om een specifieke oplossing. Het was best een puzzel om het voor elkaar te krijgen, maar je ziet er nu niks meer van. En zo hebben we steeds gezocht naar het goede evenwicht tussen architectuur, energiebesparing en een gezonde omgeving. Ook in het kantoorgebied en in de zalen volgt de ventilatie het gebruik. Als er mensen zijn, dan wordt er goed geventileerd, afgestemd op het aantal personen in de ruimte. Als er geen mensen zijn, wordt er maar een beetje geventileerd.

Hetzelfde doel voor ogen
Het leuke van de manier waarop de rechtbank is ontwikkeld en gemaakt is dat we er met heel veel verschillende partijen samen aan hebben gewerkt. We hadden echt allemaal hetzelfde doel. Als je dan voor een probleem staat dat een nieuw soort oplossing vraagt, zoek je daar samen naar. Dan zie je dat iedereen er enthousiast over is, van de architect tot de installateur. Als ik nu zo in het gebouw sta is het wel echt geworden wat we voor ogen hadden met z'n allen. Tot zover is het dus succesvol. Maar hoe het straks in het gebruik is, dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Dit is een artikel uit het projectboek “Een icoon bouw je samen”. In dit boekje blikken 9 collega’s terug op hun rol en ervaringen tijdens het integrale ontwerpproces en de bouw van de nieuwe Rechtbank Amsterdam. Download hier het volledige projectboek!

Foto’s: Fernando Guerra FG+SG

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht